Με "σκληρό" περιορισμό στο ποσοστό παραγωγής τα διμερή συμβόλαια ρεύματος - Εντός των ημερών σε διαβούλευση
Πλαφόν θα έχει το ποσοστό παραγωγής που θα μπορεί μια εταιρεία να διαπραγματεύεται μέσω των διμερών συμβολαίων στο πλαίσιο του target model, σύμφωνα με την απόφαση που βγαίνει μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.
Η επιβολή περιορισμού ως προς το μέγιστο ποσοστό παραγωγής που θα έχει δικαίωμα μια εταιρεία να διαπραγματευθεί στη προθεσμιακή αγορά, προβλέπεται ούτως ή άλλως από το target model. Το σκεπτικό είναι ότι όλο το υπόλοιπο θα πρέπει να διοχετεύεται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας, προκειμένου να εξαφαλισθεί ότι θα υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα.
Τα ερωτήματα ωστόσο που εδώ και μήνες έχουν διχάσει την αγορά, προκαλώντας διαφορετικές προσεγγίσεις και ενστάσεις είναι κυρίως δύο: πρώτον σε ποιούς από τους παραγωγούς θα μπεί περιορισμός (στη ΔΕΗ ή και σε ιδιώτες) και δεύτερον που ακριβώς θα μπει αυτό το όριο της επιτρεπόμενης παραγωγής μέσω της οποίας θα γίνονται διμερή συμβόλαια.
Εδώ και καιρό ΔΕΗ και ιδιώτες, είχαν καταθέσει διαφορετικές απόψεις. Η μεν ΔΕΗ επέμενε ότι το μέγιστο ποσοστό παραγωγής το οποίο θα μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση στην προθεσμιακή αγορά θα πρέπει να είναι μεγάλο. Την ίδια άποψη συμμερίζονταν και η βιομηχανία (ΕΒΙΚΕΝ) θεωρώντας ότι με την επιβολή ορίου δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να συνάψει η ίδια διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
Στον αντίποδα οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) επέμεναν ότι πρέπει να γίνει το αντίθετο, δηλαδή να επιβληθεί ένα χαμηλό ποσοστό, αφού διαφορετικά - εφόσον μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται με διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης- τότε η Αγορά της Επόμενης Ημέρας θα κατέληγε να είναι ρηχή, μη ανταγωνιστική και χωρίς "ρευστότητα".
Στο φλέγον για την αγορά ερώτημα που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες αναμένεται να δοθεί απάντηση εντός των προσεχώς ημερών. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πρώτον, η επιβολή πλαφόν θα αφορά όλους τους καθετοποιημένους παίχτες (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison). Δεύτερον, το ανώτατο ποσοστό για το οποίο θα επιτρέπεται η ΔΕΗ και οι άλλοι παραγωγοί να κάνουν διμερή συμβόλαια, θα είναι χαμηλά, στα επίπεδα του 10% της παραγωγής τους.
Σε κάθε περίπτωση το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα κάνει την σχετική εισήγηση προς τη ΡΑΕ και εκείνη θα βγάλει σε διαβούλευση το προτεινόμενο μοντέλο, κάτι που σημειωτέον συνδέεται και με την συνολική παρουσία της ΔΕΗ. Σχετίζεται δηλαδή με τον ρόλο της ΔΕΗ εντός της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού και επομένως την εξέλιξη παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες οι οποίες έχουν ακόμη ανοικτές εκκρεμότητες με την Ελλάδα
Ενστάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις
Το πόσο “καίει” την αγορά το θέμα του ορίου στα διμερή συμβόλαια είχε φανεί τον περασμένο Νοέμβριο στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, όταν και είχαν καταθέσει τις απόψεις του, το μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Γιώργος Στάμτσης.
Η μεν βιομηχανία δεν είχε κρύψει την ανησυχία της ότι με την επιβολή ορίου (σε μονοψήφιο ποσοστό όπως ζητούσε ο ΕΣΑΗ) δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να συνάψει η ίδια διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ για να καλύψει τις ανάγκες της. Μάλιστα ο κ. Κοντολέων είχε κάνει λόγο για προσχηματική επίκληση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και για ρυθμίσεις που ουσιαστικά διατηρούν στην πράξη το pool. Οπως είχε αναφέρει τότε, εφόσον μπει ανώτατο όριο στα forward συμβόλαια της ΔΕΗ, αυτό θα ακυρώσει στην πράξη την πρόσβαση της βιομηχανίας σε προθεσμιακά προϊόντα με φυσική παράδοση. Είχε μάλιστα σημειώσει ότι εφόσον υπάρξει περιορισμός για την ΔΕΗ, τότε θα πρέπει να τεθεί παρόμοιο όριο για όλους τους καθετοποιημένους παίκτες. Στην ουσία αυτό θα σήμαινε ότι κανένας παραγωγός δεν θα μπορεί να συνάψει forward συμβόλαια για παράδειγμα με τη δική του εταιρεία προμήθειας.
Στον αντίποδα ο κ. Στάμτσης εκ μέρους του ΕΣΑΗ είχε αναφερθεί στην δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας δεσπόζουσας επιχείρησης με αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, καθώς και με πολύ υψηλό μερίδιο άνω του 70% (71,75% τον Δεκέμβριο) τόσο στη λιανική όσο και στο ανταγωνιστικό κομμάτι της χονδρικής αγοράς.
Στην λογική ότι πρέπει να διασφαλισθεί επαρκής ενεργειακή ρευστότητα για τη νέα αγορά, το στέλεχος του ΕΣΑΗ είχε επαναλάβει την πρόταση του συνδέσμου να τεθεί ένα μονοψήφιο ποσοστό ως όριο στη ζήτηση των πελατών που ένας μεγάλος προμηθευτής θα μπορεί να καλύπτει εκτός της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας. Διαφορετικά, όπως είχε πει, η συγκεκριμένη αγορά θα μείνει από ρευστότητα, άρα θα ξεκινήσει με σοβαρές στρεβλώσεις, περιορίζοντας τις προοπτικές να γίνει ανταγωνιστική, όπως προβλέπει ο λόγος για τον οποίο και δημιουργείται στο πλαίσιο του target model.
Πηγή:energypress.gr