Πότε θα έχει φυσικό αέριο η Δυτική Μακεδονία - Τι είπαν ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ως μέγιστη προτεραιότητα χαρακτήρισε την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου σημείωσε πως δεν εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος το 2019, όπως είχε προβλεφθεί, ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 για την τροφοδότηση φυσικού αερίου σε Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά. Παράλληλα τόνισε πως ναι μεν ο TAP είχε δεσμευθεί για έξοδο στον Περδίκα το 2018, δεν είχε συμπεριληφθεί όμως στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ καθώς δεν υπήρχαν τα δεδομένα της απολιγνιτοποίησης.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις με την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης έως το 2028, ο ΔΕΣΦΑ υπέβαλε πρόγραμμα ανάπτυξης και περιέλαβε την Ποριά με λειτουργία το 2022 κάτι που οδηγεί τη ΔΕΔΑ σε αναπροσαρμογή των σχεδίων της κάτι που συμβαίνει και με την περίπτωση του Περδίκα. Ο κ. Τσάκας τοποθετήθηκε και για την τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης σημειώνοντας πως «είμαστε σε τελικές διαβουλεύσεις με τη διαχειριστική αρχή ώστε να υπάρξουν πόροι για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων. Εξετάζουμε και εναλλακτικά σχήματα χρηματοδότησης πιο γρήγορα», σημείωσε.
Στη νέα προγραμματική περίοδο δεν περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δικτύων κατά πάσα πιθανότητα, αν και έχει ζητηθεί εξαίρεση λόγω των ειδικών συνθηκών της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ και τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 αλλά και για αυτό υπάρχει διαδικασία ώστε να δοθεί κάποια παράταση. «Η επιτάχυνση των δικτύων είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και οφείλουμε να υλοποιήσουμε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Τσάκας, ο οποίος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων τόσο για τις διαδικασίες, τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επηρεασμού των αναπτυξιακών σχεδίων. Εμείς θα καταθέσουμε 5ετες αναπτυξιακό πλάνο και εκλαμβάνεται ως δεδομένο για κάθε πιθανό επενδυτή».
Στη συνεδρίαση βρέθηκε και o επικεφαλής της εταιρείας Enagas (ένας εκ των τριών μετόχων - εταρειών του ΔΕΣΦΑ) στην χώρα, Φερνάντο Καλλιγάς, εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε πως η εταιρεία κατανοεί απόλυτα τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής ώστε να αναπτυχθούν τα απαραίτητα έργα. Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Ρυθμιστής Αρχής Ενέργειας, ο φορέας όμως με επιστολή του ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο πως ζήτησε από το ΔΕΣΦΑ την εκ νέου υποβολή του δεκαετές πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας για τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να περιλαμβάνεται η παροχή φυσικού αερίου στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Εντύπωση και πολλά σχόλια προκάλεσε στη συνεδρίαση η απάντηση του Μάριου Τσάκα στον περιφερειακό σύμβουλο, Παναγιώτη Κώττα, ο οποίος αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα τόνισε πως το να μιλάμε για επιτάχυνση είναι διαφορετικό όταν η ΔΕΔΑ έλεγε για ανάπτυξη δικτύων 2019: «Νομίζω δε ζούσατε τα πράγματα της περιφέρειας αν θεωρούσατε πως θα ξεκινήσουν έργα το 2019. Εμείς δε βρήκαμε ούτε εξόδους, ούτε ετοιμότητα για έργα δικτύων», είπε ο Μάριος Τσάκας. Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε αντιδράσεις από το συνδυασμό Καρυπίδη, που ζήτησε από τον. Τσάκα να ανακαλέσει τη φράση του «δε ζούσατε τα πράγματα της Περιφέρειας». Η αντιπαράθεση μεταξύ της παράταξης Καρυπίδη, με εμπλοκή και του πρώην Περιφερειάρχη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ, συνεχίστηκε αναφορικά με τα τεχνικά δελτία και τις προσκλήσεις των έργων ανάπτυξης δικτύων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής, Μπάμπης Κιουρτσίδης, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα πως το περιφερειακό πρόγραμμα μπορούσε να εκδώσει πρόσκληση έργου φυσικού αερίου μετά το τέλος του 2018, οπότε και έγινε η τροποποίηση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή:energypress.gr