ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ποιοι είναι οι πιο "πράσινοι" προμηθευτές ρεύματος στην ελληνική αγορά

29-10-2019

Φέτος για πρώτη φορά ο ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή ο Διαχειριστής των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία για το ενεργειακό μείγμα, πρέπει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, να δημοσιοποιούνται, μαζί με όλες τις πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που προκλήθηκαν από την ενέργεια που χρησιμοποίησε ο κάθε προμηθευτής. 

Τα στοιχεία αυτά για το μείγμα καυσίμων είναι απαραίτητα, προκειμένου να δημιουργηθεί κίνητρο ώστε να χρησιμοποιηθεί ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης της αγοράς της πράσινης ενέργειας, οι περίφημες εγγυήσεις προέλευσης ή αλλιώς τα πράσινα πιστοποιητικά.

Τι είναι τα "πράσινα πιστοποιητικά” ή όπως είναι η επίσημη ονομασία τους οι εγγυήσεις προέλευσης; Πρόκειται για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από εγκεκριμένους φορείς όπως ο ΔΑΠΕΕΠ, που πιστοποιούν ότι μια μεγαβατώρα έχει παραχθεί από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ και μάλιστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Δηλαδή ότι η παραγόμενη μεγαβατώρα προήλθε από μη επιδοτούμενο, καινούριο σταθμό ΑΠΕ σε συγκεκριμένη τοποθεσία προτίμησης του προμηθευτή. Το πιστοποιητικό αυτό φέρει το σύνολο της πληροφορίας αυτής και έχει διάρκεια 12 μήνες. 

Σε τι χρησιμεύουν τα πράσινα πιστοποιητικά; Όταν ένας προμηθευτής αγοράζει εγγυήσεις προέλευσης, βελτιώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα εμφανίζοντας πιο πράσινο μείγμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Έτσι μπορεί να κάνει χρήση της πληροφορίας αυτής είτε στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης ή διαφημίζοντας το προϊόν του. 

Προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης δημοσιοποίησε στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου τα στοιχεία για το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών το 2018. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 5 προμηθευτές αγόρασαν πέρυσι πράσινα πιστοποιητικά και διαφοροποίησαν το ενεργειακό τους μείγμα έναντι του ανταγωνισμού. Οι προμηθευτές αυτοί είναι:

ΔΕΗ, Ήρων, Mytilineos, Elpedison και Eunice. 

Η πιο πράσινη εταιρεία, με τη μικρότερη συνολική κατανάλωση ήταν η Eunice της οποίας το μείγμα περιλάμβανε 84,29% ΑΠΕ και οι συνολικές εκπομπές CO2  ήταν 138,59 γραμμάρια /MWh.

Το μείγμα της Mytilineos περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh 

Το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01  γραμμάρια/MWh

Το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh

Το μείγμα της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές 638,39 γραμμάρια / Mwh

Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν αγόρασαν πράσινα πιστοποιητικά εμφανίζουν ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh.

Από τα αξιοσημείωτα του ενεργειακού μείγματος είναι το γεγονός ότι 1,22% της ενέργειας των υπολοίπων προμηθευτών και μικρότερο ποσοστό των 5 προμηθευτών που έκαναν χρήση πράσινων πιστοποιητικών προήλθε από εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια,. 

Από τις ΑΠΕ το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν τα αιολικά πάρκα, ακολουθούν τα ηλιακά πάρκα, ενώ μικρότερα μερίδια εμφανίζουν η συμπαραγωγή, η βιομάζα και η γεωθερμία.

Τέλος στη συμβατική ενέργεια, ο λιγνίτης διατηρεί έστω και οριακά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το φυσικό αέριο (29,99% έναντι 28,38% στους προμηθευτές που δεν αγόρασαν πράσινα πιστοποιητικά).

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή