ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

General Electric: Με τεχνολογικές καινοτομίες σε συστήματα ελέγχου επιδιώκει την μείωση της μάζας ανεμογεννητριών

30-09-2019

Με 2.8 εκατομμύρια δολάρια πριμοδοτείται το τμήμα παγκόσμιας έρευνας της General Electric (GE Global Research) μέσω του προγράμματος ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy) του Τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βελτιοστοποιημένων ελέγχων για μια ελαφριά πλωτή ανεμογεννήτρια των 12 MW.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση προέρχεται από το νεότερο πρόγραμμα του ARPA-E, ονόματι ATLANTIS και αφορά μεταξύ άλλων αεροδυναμικές τουρμπίνες, ναυτικές τεχνολογίες και ολοκληρωμένο έλεγχο των σέρβερ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του offshoreWIND.biz, το πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών εφαρμόζοντας νέους σχεδιασμούς, τεχνολογικές καινοτομίες και πειραματικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα ATLANTIS έχει χορηγήσει 26 εκατομμύρια δολάρια σε 13 προγράμματα σε όλη την χώρα.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της General Electric, η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί από το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στην Niskayuna στη Νέα Υόρκη με σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών βελτιστοποιημένου ελέγχου για το παραπάνω μοντέλο ανεμογεννήτριας. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει προηγμένους αλγόριθμους ελέγχου που αφορούν την λειτουργία του στροβίλου και σχεδιάζονται ταυτόχρονα με την δομή του στροβίλου.

Οι προτεινόμενοι σχεδιασμοί στροβίλων και οι ταυτόχρονοι έλεγχοι έχουν την δυνατότητα να μειώσουν την μάζα περισσότερο από 35% σε σύγκριση με τις ήδη εγκατεστημένες πλωτές ανεμογεννήτριες, όπως αναφέρει το ARPA-E.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το GE Global Research είναι το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της General Electric, ενώ ταυτόχρονα η GE Renewable Energy βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του νέου πρωτοποριακού μοντέλου Haliade-X 12 MW, και το οποίο συνιστά την μεγαλύτερη υπεράκτια ανεμογεννήτρια παγκοσμίως.

Πηγή: energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή