Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης με πολύ χαμηλές τιμές
Οι πιο ήπιοι χειμώνες θα γίνουν συχνότεροι και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις και για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε στο Montel ο μετεωρολόγος, Τζέσπερ Θίσεν, οι παίκτες της αγοράς θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερη κατά 3,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την περίοδο 1961-1990 και το Φεβρουάριο κατά 5,2 βαθμούς, βάσει των στοιχείων της γερμανικής DWD.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι τη Δευτέρα τα αιολικά της Γερμανίας σημείωσαν νέο ρεκόρ παραγωγής με 46,2 γιγαβάτ. Άλλωστε, το 2019 ο βαθμός απόδοσης των αιολικών της χώρας ήταν 38% από 32% το 2018.
"Βλέπουμε ηπιότερους χειμώνες και μαζί με τη φθηνή ενέργεια από τα αιολικά της Γερμανίας και τα υδροηλεκτρικά της Σκανδιναβίας, αυτό οδηγεί σε χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού", σημείωσε ο Θίσεν.
Σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές, στη φυσική αγορά της Γερμανίας είναι φέτος 28,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το Φεβρουάριο 22,06 ευρώ, δηλαδή στο μισό σε σχέση με το μέσο όρο για αυτό το μήνα των τελευταίων είκοσι ετών.
Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή στο TTF ήταν τον Φεβρουάριο 9,31 ευρώ, δηλαδή η χαμηλότερη στα χρονικά για αυτό το μήνα εξαιτίας των θερμών καιρικών συνθηκών που περιόρισαν τη ζήτηση.
Όπως σχολίασε έμπορος ηλεκτρισμού στο Montel, "οι τιμές το Φεβρουάριο έφτασαν σε σοκαριστικά χαμηλό επίπεδο", ενώ συνήθως τους δύο πρώτους μήνες του έτους σκαρφαλώνουν εξαιτίας του ψύχους και της έλλειψης ανέμων.
"Οι χαμηλές τιμές δεν αντανακλώνται ακόμα μακροπρόθεσμα", παρατήρησε ο ίδιος έμπορος επικαλούμενος τα μελλοντικά συμβόλαια.
Ένας άλλος μετεωρολόγος, ο Ουίλιαμ Χένεμπεργκ, ανέφερε ότι έξι από τους τελευταίους δέκα χειμώνες είχαν εντονότερους ανέμους από το μέσο όρο και τέσσερις το αντίθετο. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν προκύπτει κάποια συγκεκριμένη τάση.
Πηγή:energypress.gr