WindEurope: Οι διαγωνισμοί σε Ελλάδα, Πολωνία και Δανία φανερώνουν ότι τα χερσαία αιολικά είναι η οικονομικότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής
Οι ευρωπαϊκές χώρες υποβάλουν τους εθνικούς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Κομισιόν για το 2030, εξηγώντας πως θα διαχειριστούν την ενεργειακή τους μετάβαση.
Όπως τονίζει ο σύνδεσμος WindEurope, τα κείμενα αυτά θα αναφέρουν τις ποσότητες ΑΠΕ που προβλέπονται για την επόμενη δεκαετία, καθώς και τις πολιτικές ανάπτυξής τους.
Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι ο κλάδος των χερσαίων αιολικών θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων, ενώ τα αποτελέσματα από τους τελευταίους διαγωνισμούς ανά την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι τα χερσαία αιολικά είναι φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.
"Οι δημοπρασίες στην Πολωνία, την Ελλάδα και τη Δανία είχαν ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικές τιμές. Στην Ελλάδα επτά έργα με ισχύ 224 μεγαβάτ και μέση τιμή 57 ευρώ/μεγαβατώρα δημοπρατήθηκαν. Στη Δανία η τιμή έφτασε σε ιστορικό χαμηλό: Τα έργα είχαν μέση τιμή μόλις 2 ευρώ πάνω από την τιμή της αγοράς. Στην Πολωνία δημοπρατήθηκαν 2,2 γιγαβάτ με μέση τιμή 45 ευρώ".
Παρόλα αυτά, η τιμή τη Γερμανία τείνει να αυξάνεται διότι το αδειοδοτικό σύστημα θεωρείται περίπλοκο και υπάρχει έλλειψη αδειοδοτημένων έργων.
Πηγή:energypress.gr