ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δίψα των Κινέζων για νικέλιο και η ζήτηση για κοβάλτιο για τις μπαταρίες φέρνουν επενδυτές από ΗΠΑ και Αυστραλία στο Βέρμιο

19-12-2019

Έντονο ενδιαφέρον από εξορυκτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν προσελκύσει το τελευταίο διάστημα τα κοιτάσματα λατερίτη στην περιοχή του Βερμίου.

Το ενδιαφέρον έχει περιέλθει σε γνώση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και οι επαφές με τις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. 

Μπορεί η περιεκτικότητα των κοιτασμάτων λατερίτη της περιοχής που εκτείνεται από Κομνηνά μέχρι Έδεσσα σε νικέλιο να είναι σχετικά μικρή (της τάξης του 0,7-0,75%), όμως οι δυνατότητες αξιοποίησης της υδρομεταλλουργικής μεθόδου καθιστά την προοπτική επένδυσης για την εξόρυξη και κατεργασία του λατερίτη θελκτική επιλογή για διεθνείς εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια αγορά που αναμένεται να μεγεθυνθεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης για νικέλιο από την Κίνα.

Παράλληλα, δίνεται έτσι η δυνατότητα να αξιοποιηθεί και το κοβάλτιο που επίσης υπάρχει στα κοιτάσματα. Η διεθνής αγορά κοβαλτίου βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το κοβάλτιο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, ο ρόλος των οποίων στα νέα ενεργειακά συστήματα γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Η υδρομεταλλουργική μέθοδος έχει εφαρμοστεί πιλοτικά από το ΙΓΜΕ το 2006 και τα αποτελέσματα είναι σε γνώση των ενδιαφερόμενων επενδυτών που προτίθενται, εφόσον τελικά αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση, να την εφαρμόσουν.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της υδρομεταλλουργικής μεθόδου έναντι της πυρομεταλλουργικής που χρησιμοποιείται π.χ. στη ΛΑΡΚΟ είναι ότι το κόστος είναι μικρότερο κατά περίπου 50%, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν μηδενικές οι εκπομπές ρύπων (αέριων και υγρών). Έτσι, παρά τη σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, μια τέτοια επένδυση μπορεί να καταστεί επικερδής.

Με τους υποψήφιους επενδυτές να έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα και τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος, ο επόμενος γύρος των επαφών έχει καθοριστεί για αμέσως μετά τις γιορτές.

Μάλιστα, είναι πιθανό εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών να βρεθούν το προσεχές διάστημα στη Δυτική Μακεδονία για το σκοπό αυτό.

Δείτε εδώ σχετικές δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας κ. Νίκου Λυσσαρίδη.

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή