Την Exxon Mobil Πίσω Από τον EastMed Act "Φωτογραφίζουν" Αμερικανικά ΜΜΕ
Την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Exxon Mobil "φωτογραφίζουν" αμερικανικά ΜΜΕ ως το "χέρι" πίσω από την ψήφιση του νόμου EastMed Act που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019.Υπενθυμίζεται πως τον νόμο υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One που τον μετέφερε στη Φλόριντα όπου πέρασε τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον capital.gr, η αμερικανική σελίδα theintercept.com αποκαλύπτει ότι ο EastMed Act ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων νομοθετών χάρη στην επιμονή και την επιρροή που ασκεί ο ενεργειακός κολοσσός στην Ουάσινγκτον.
Ο νόμος EastMed Act "παγιώνει τομείς συνεργασίας όπως η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Έλληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να 'χτίζει' τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ", είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρις, αφού υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται "στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών", εξέφρασε την "βαθιά ενόχλησή" του από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας, "από την απόφαση να δεχθούν τους ρωσικούς S-400 μέχρι την απόφαση να εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία".
"Ο νόμος EastMed Act ενισχύει το ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας", είχε σημειώσει, τονίζοντας επίσης πως "είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ να έχουμε ένα κοινό και αφοσιωμένο σύμμαχο όπως η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο".
Πηγή:energia.gr