Κλείνει και το διάδοχο σχήμα της ΔΕΠΑ - Που θα "κρεμαστούν" τα διεθνή projects και η πιθανή συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης
Το σχήμα που θα διαδεχθεί την ενιαία σήμερα ΔΕΠΑ και την αρχιτεκτονική που θα έχει η αγορά φυσικού αερίου την επόμενη ημέρα θα περιγράφει το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αυριο Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα βγούν προς πώληση το 100% των μετοχών που θα έχει το δημόσιο, τόσο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο και στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Δύο θέματα θεωρούνται κρίσιμα και συνεχίζουν να συζητούνται μέχρι και την τελευταία στιγμή σε κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Το πρώτο αφορα το κατά πόσο θα είναι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας η (πολύ πιθανή) συμμετοχή του 20% στο FSRU Αλεξανδρούπολης μαζί με τη χωρητικότητα που θα δεσμεύσει η εταιρεία. Διαφορετικά, η ιδιοκτησιακή συμμετοχή θα "κρεμαστεί" κάτω από τη ΔΕΠΑ υποδομών και η χωρητικότητα θα περάσει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η διατύπωση του νομοσχεδίου που θα αποτυπώνει την απόφαση που θα ληφθεί πρέπει βεβαίως να είναι προσεκτική, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει ακόμα λάβει επίσημα την απόφαση για συμμετοχή στο project.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η ΔΕΠΑ αγοράσει το 20% στην εταιρεία του FSRU και έχει δεσμεύσει και capacity, τότε το πακέτο αυτό θα αποτελεί προφανώς μια καλή "προίκα" για την Εμπορία, ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού.
Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, με την εταιρεία να συνυπολογίζει προφανώς και την απελευθέρωση της αγοράς της Βουλγαρίας όπου ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο που θα ανήκουν τα διεθνή projects. Κατά πόσο δηλαδή αυτά θα "κρεμαστούν" κάτω από κάποια υφιστάμενη κρατική εταιρεία, όπως η ΕΔΕΥ, ή θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη εκδοχή είναι και η πιθανότερη.
Αν και το σενάριο να "κρεμαστούν" κάτω από την ΕΔΕΥ είχε πέσει αρχικά στο τραπέζι, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι αυτο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και εμπόδια, με δεδομένο ότι τα διεθνή project ενεργειακών υποδομών, όπως αυτά στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και πρακτικές. Απαιτείται σε αυτά η συμμετοχή ευέλικτων σχημάτων που θα μπορούν να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις και όχι εταιρειών που βαρύνονται από τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για φορείς του Δημοσίου όπως η ΕΔΕΥ.
Πηγή:energypress.gr