ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κύπρος: Ανησυχίες για φωτοβολταϊκά

20-09-2019

Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού, με βάση τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναλογία χρήσης έκτασης γης, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που να μην επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού, ζητά ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου. 

Εισηγείται την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες ξενοδοχειακών μονάδων, κυβερνητικών κτηρίων, σχολικών κτηρίων, σε χώρους στάθμευσης, φράγματα και βιολογικούς σταθμούς. Εξηγεί ότι εάν η Κυβέρνηση δώσει κίνητρα και προωθήσει πλάνο εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στους χώρους αυτούς, δεν θα χρειαστεί να χαθεί ούτε σπιθαμή γεωργικής γης και ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο 13% από ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν δεδομένα μείωσης της εξάρτησης από τη χρήση πετρελαίου που η τιμή του παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με απότοκο τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, αλλά και τη μείωση του ποσού χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Παράλληλα, είπε, θα υπάρξουν και όλες οι θετικές για το περιβάλλον επιπτώσεις.
 
Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, είπε, αποσπασματικά και χωρίς συνοχή, είναι η αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη από ιδιώτες. Προσθέτει ότι η γεωργική γη αποτελεί την εύκολη λύση και ίσως έχει το λιγότερο κόστος εγκατάστασης, διότι είναι επίπεδη και εύκολα προσβάσιμη.
 
Ο κ. Χριστοδούλου υπογραμμίζει ότι αυτή η προσέγγιση όμως μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ανεύθυνη διότι εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και αποτελεί απειλή για μεγάλη μερίδα του γεωργικού κόσμου. «Με τη μείωση της γεωργικής γης, συρρικνώνεται αναπόφευκτα και ο πρωτογενής τομέας. Αυτό που μπορεί να φαίνεται αθώο με την πρώτη ματιά, γίνεται βαθύ και απύθμενο εάν δει κάποιος όλες τις παράπλευρες απώλειες και τις πολυσχιδείς επιπτώσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα επιφέρει στο μακροπρόθεσμο μέλλον, για τις γενιές που έρχονται» σημειώνει.
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/28, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναπτύξει δομές ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 13% του συνόλου παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2020. Σήμερα, το επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανέρχεται στο 9%.

Πηγή: energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή