Χ. Φλουδόπουλος: Ποια έργα βλέπει η RWE στην Ελλάδα μαζί με τη ΔΕΗ
Ζεστή για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς επενδύσεις στην ελληνική αγορά φάνηκε η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE που συμμετείχε στις εργασίες του ελληνογερμανικού forum στο Βερολίνο. Άλλωστε η υπογραφή του MoU με τη ΔΕΗ αποτέλεσε και το highlight του forum, με τις δύο εταιρείες να ανοίγουν το δρόμο της συνεργασίας τόσο στον τομέα της απολιγνιτοποίησης όπου η RWE θα παράσχει τεχνογνωσία στη ΔΕΗ όσο και στις ΑΠΕ.
Όπως τόνισε μιλώντας στο forum ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η συνεργασία με την RWE αφορά στο πεδίο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στην απολιγνιτοποίηση και σε συνέργειες για κοινές επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Από την πλευρά του ο CEO της RWE Dr. Martin Rolf τόνισε ότι η RWE υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρώπης να εξασφαλίσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 και πρόσθεσε ότι η προσαρμογή της παραγωγής και της χρήσης ενέργειας στην κατεύθυνση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα αποτελεί ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΔΕΗ και της RWE ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Αθήνα, όπου εάν δεν υπάρξουν εμπόδια από την επιδημία του κορωναϊού, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές από κοινού αναμένεται να εξετάσουν συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, στους τομείς των αιολικών και των φωτοβολταϊκών.
Πρόκειται για νέα έργα, που δεν περιλαμβάνονται στο υπό κατασκευή ή ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, όπως τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά project σε Κοζάνη (σύνολο 230MW) και Μεγαλόπολη (50MW).
Η ΔΕΗ, ειδικότερα, αναμένεται να εισφέρει συγκεκριμένα έργα από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 6,2GW ενώ και από την πλευρά της η RWE θα κληθεί να εισφέρει αντίστοιχα δικά της έργα που θα αναπτύξει στην ελληνική αγορά. Κατά πληροφορίες η Γερμανική εταιρεία έχει υψηλούς στόχους να αναπτύξει έργα συνολικής ισχύος 1GW.
Παράλληλα βεβαίως θα τρέξει σταδιακά και το project της μεταφοράς τεχνογνωσίας για την απολιγνιτοποίηση, με στόχο η γερμανική εταιρεία να συνδράμει στην αποξήλωση και αποκατάσταση των χώρων όπου σήμερα βρίσκονται οι μονάδες λιγνίτη και τα ορυχεία που θα πάψουν να λειτουργούν μέχρι το 2023, βάσει του σχεδιασμού που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Πηγή:energypress.gr