Stop από τη ΡΑΕ σε όλες τις ρήτρες των τιμολογίων ρεύματος, εκτός από εκείνη της ΟΤΣ – Σχέδιο για αυστηρούς κανόνες στην προμήθεια
Σε σχέδιο ρυθμιστικής απόφασης όσον αφορά τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο πιθανότατα θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι να απλοποιείται και να καθίσταται απολύτως διαφανής για τον καταναλωτή η διαδικασία διαμόρφωσης του τελικού ποσού που πληρώνει για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος κάθε εταιρείας. Ταυτόχρονα κρατάει τη δυνατότητα των προμηθευτών να διασφαλίζονται από το ρίσκο απότομων δακυμάνσεων της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα είναι ευκρινή στον καταναλωτή.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία το σχέδιο της ΡΑΕ έχει δύο βασικές παραμέτρους:
Πρώτον, η μόνη ρήτρα που επιτρέπει να υπάρχει στις συμβάσεις με τον καταναλωτή είναι εκείνη που συνδέεται με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν άλλες κυμαινόμενες χρεώσεις, δεδομένου μάλιστα ότι αυτές αναφέρονται σε κόστη που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ας αναφερθεί εδώ ότι, με βάση το σχέδιο της ΡΑΕ, θα πρέπει να καταργηθεί και η ρήτρα CO2 που έχει εφαρμόσει ήδη η ΔΕΗ.
Δεύτερον, η ρήτρα ΟΤΣ που την εφαρμόζουν πλέον όλοι οι προμηθευτές εκτός από τη ΔΕΗ και που θα συνεχίσει να υπάρχει, θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας όσον αφορά τον υπολογισμό της. Συγκεκριμένα θα δηλώνεται από κάθε εταιρεία, εκτός από τη ζώνη ΟΤΣ πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται, και συγκεκριμένη φόρμουλα υπολογισμού της, στην οποία φόρμουλα η μοναδική κυμαινόμενη παράμετρος θα είναι η ΟΤΣ. Συνεπώς ο καταναλωτής βάζοντας κάθε στιγμή στη φόρμουλα την τρέχουσα ΟΤΣ θα γνωρίζει τι θα πληρώσει.
Το θέμα της διαφάνειας στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος απασχολεί εδώ και μήνες την Αρχή, καθώς τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλά, με κοινό στοιχείο ότι «άλλα μας είπαν όταν υπογράψαμε τη σύμβαση και άλλα καλούμαστε να πληρώσουμε». Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εξαπάτηση με την τυπική έννοια, καθώς και σήμερα τα όσα περιλαμβάνουν οι συμβάσεις τηρούνται πράγματι, ωστόσο οι όροι των συμβάσεων, ειδικά σε ότι αφορά την ενεργοποίηση και υπολογισμό της ρήτρας ΟΤΣ, είναι δυσνόητοι.
Ακόμα δυσκολότερο είναι να κάνει ο καταναλωτής ασφαλή σύγκριση μεταξύ των προτεινόμενων τιμολογίων και προσφορών των εταιρειών.
Ήδη από τις αρχές Ιουνίου που ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το θέμα των τιμολογίων και των ρητρών, η Αρχή έχει στα χέρια της τις απόψεις των παραγόντων της αγοράς και τώρα προχωράει στη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του σχεδίου ρυθμιστικής απόφασης στην οποία καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στο κείμενο διαβούλευσης για τα τιμολόγια, τον Ιούνιο, διαπίστωνε τα εξής για τις ρήτρες των προμηθευτών:
1. Εφαρμόζονται εκτός πλαισίου συστήματος ευφυούς μέτρησης που δεν υφίστανται ακόμη στη χώρα μας.
2. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια σαφώς ορισμένη ή πιστοποιημένη από το Διαχειριστή τυπική καμπύλη κατανάλωσης στην κατηγορία όπου εφαρμόζονται, η οποία να συναρτάται με την τιμή Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και τα πρόσθετα κόστη χονδρεμπορικής αγοράς με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση μεσοσταθμικών τιμών ΟΤΣ επί σωρευτικών δεδομένων κατανάλωσης.
3. Τα τιμολόγια των προμηθευτών εγγυώνται σταθερή τιμή σε ένα εύρος διακύμανσης της ΟΤΣ και όταν η τελευταία ξεπεράσει το ανώτατο όριο τότε εκτός της επιβάρυνσης των τιμολογίων προστίθενται κι άλλες χρεώσεις. Η ΡΑΕ υποστηρίζει πως τα κόστη αυτά διαφοροποιούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή αφού ο καθένας εφαρμόζει ξεχωριστή εξίσωση. Το αποτέλεσμα είναι να είναι δυσχερής η σύγκριση των τιμολογίων αλλά και των προσφορών.
4. Εφαρμόζεται ρήτρα ΟΤΣ, η οποία δεν ακολουθεί κοινό κανόνα σε όλους τους προμηθευτές ως προς το χρονικό διάστημα αναφοράς των τιμών της, το οποίο δεν συμπίπτει αναγκαία με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης.
5. Δεν είναι σαφές αν οι πρόσθετες χρεώσεις σχετίζονται με την ΟΤΣ.
Πηγή:energypress.gr