ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στήριξη από Μαξίμου στο FSRU Αλεξανδρούπολης και για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης από την Τουρκία

13-03-2020

Η στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων στο έργο του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρία GASTRADE είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και η στήριξη της Αμερικανικής πλευράς.

Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις κάνουν τη στήριξη αυτή από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα εντονότερη, καθώς με την κατασκευή του έργου, από τα τέλη του 2022 η χώρα μας ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την απεξάρτησή της από την Τουρκία, σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε τεντωμένο σκοινί και τα γεωπολιτικά ζητήματα να ανακυκλώνονται συνεχώς, η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας βρίσκεται στο προσκήνιο και στα top θέματα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξ΄ου και το πρόσθετο ενδιαφέρον για το project της Gastrade.

Με δεδομένο ότι οι νέοι αγωγοί Turkish Stream για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και Trans Adriatic Pipeline για τη διαμετακόμιση του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα και την Ιταλία διασχίζουν τα εδάφη της Τουρκίας, η λύση του LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης, εκτιμάται ότι ενισχύει τη δυνατότητα της χώρας μας να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη προμήθεια ενέργειας σε περιόδους κρίσης και συνεπώς να μην είναι ευάλωτη σε πιέσεις και πιθανούς «εκβιασμούς».

Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το  market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20η Μαρτίου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Βουλγαρικής Κυβέρνησης η βουλγαρική κρατική εταιρεία προμήθειας αερίου Bulgargaz έχει ήδη στείλει εγγυητική επιστολή για τη δέσμευση 0,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος για μια περίοδο 10 ετών.

Η εξασφάλιση ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές LNG αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση. Το LNG μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στην ποικιλομορφία της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια. Σήμερα, οι χώρες της δυτικής και νότιας Ευρώπης που έχουν πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε πιθανές διακοπές τροφοδοσίας από εκείνες που εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και ένα σύστημα μεταφοράς.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θεωρείται ως έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας  και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης.

Τα πλεονεκτήματα αυτά άλλωστε, είναι εκείνα που ενέταξαν το έργο στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική, ως μια βασική υποδομή για την ανάπτυξη ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή