ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χ. Φλουδόπουλος: Σαρωτικές αλλαγές στις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ

14-01-2020

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ΑΠΕ, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους της αγοράς και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη των νέων φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Χθες κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, ανακοινώθηκε το πρώτο βασικό μέτρο που είναι η κατάργηση της άδειας παραγωγής, η οποία αντικαθίσταται με μία βεβαίωση στο ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών ΑΠΕ, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με την κατάργηση της άδειας παραγωγής καθιερώνεται μια σύντομη αδειοδοτική διαδικασία για την εξέταση των νέων αλλά και των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα. 

Εκτιμάται ότι το μέτρο ακουμπά περί τις 1900 εκκρεμείς αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι οποίες θα εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφορτίζοντας τις υπηρεσίες του ρυθμιστή.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ ξεπερνά τους 18 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 έχουν υποβληθεί 2346 αιτήσεις για άδειες παραγωγής εκ των οποίων ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα 1891, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου. 

Εκτός όμως από την κατάργηση της άδειας παραγωγής, η αδειοδοτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και στο κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Κ. Αραβώση σχεδιάζεται η αλλαγή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η μετάταξη μιας σειράς κατηγοριών επενδύσεων ΑΠΕ από την κατηγορία Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, που σημαίνει ταχύτερη και ελαφρύτερη διαδικασία.

Παράλληλα το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί, θα αναδειχθεί σε κεντρικό εργαλείο παρακολούθησης και υποβοήθησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Τέλος το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής θα δημιουργήσει ένα ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα στο οποίο θα τρέχουν όλα τα σκέλη της αδειοδότησης από την βεβαίωση της άδειας παραγωγής μέχρι την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. 

Η πρόταση του ΥΠΕΝ δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της αγοράς ΑΠΕ και θεσμικοί φορείς, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι την επόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ εντός του Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της αγοράς πάντως η υποδοχή των προτάσεων του ΥΠΕΝ ήταν θετική καθώς ικανοποιεί πάγια αιτήματα και προτάσεις του κλάδου των ΑΠΕ.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή