Με έρευνα αγοράς για FSRU και πλοία LNG ο ΔΕΣΦΑ «δένει» την πρότασή του για ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης
Να τεκμηριώσει περαιτέρω την πρόταση που έχει ήδη περιλάβει στο 10ετές πρόγραμμά του σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης, αλλά και να διευκολύνει τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ ώστε να λάβουν αποφάσεις επί του θέματος, επιχειρεί ο ΔΕΣΦΑ.
Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος ελέγχεται πλέον από το κοινοπρακτικό σχήμα των Snam, Enagas και Fluxys (οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οποίων φτάνουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα), απηύθυνε πρόσκληση στους συμμετέχοντες στην διεθνή ναυλαγορά σκαφών μεταφοράς, αποθήκευσης, υγροποίησης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το κόστος των λύσεων που σχετίζονται με την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έχει ζητήσει με προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ενδεικτικές προσφορές για την μίσθωση ή ακόμα και την αγορά:
· Πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU), δυναμικότητας 125.000 κυβικών μέτρων, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μπορεί να αγκυροβολήσει σε ύδατα κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Αθερινόλακκου.
· Πλοίου μεταφοράς LNG με ελάχιστη χωρητικότητα 20.000 κυβικά μέτρα που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος (με ή χωρίς δυνατότητα αεριοποίησης).
· Πλοίου μεταφοράς LNG μέχρι 10.000 κυβικά μέτρα που θα πραγματοποιεί περίπου 75 φορτώσεις ετησίως.
Ως γνωστόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει σε περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης που έχει καταθέσει ώστε να εγκατασταθεί πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Κρήτη και μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2023.
Το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ του Αθερινόλακκου, συνολικής ισχύος 100 MW, που λειτουργούν σήμερα με πετρέλαιο, σε μονάδες που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Προβλέπει, επίσης, την εγκατάσταση νέας μονάδας φυσικού αερίου, ισχύος 100 MW στο νησί, καθώς και νέων σταθμών ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών), ισχύος 100 – 150 MW.
Τέλος περιλαμβάνει και εγκατάσταση συστοιχιών μπαταριών αποθήκευσης, ισχύος 40-50 MW.
Πηγή:energypress.gr