Ηλεκτροπαραγωγοί: Οι μονάδες αερίου συνεχίζουν να υποανακτούν τα κόστη τους - Η στρέβλωση με τα Υ/Η και οι 2 προτάσεις του ΕΣΑΗ
Παρά τις αυξημένες ώρες λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρισμού το 2019, οι στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στην αγορά, δεν επέτρεψαν,σύμφωνα με πηγές του ΕΣΑΗ, για μια ακόμη χρονιά στις μονάδες να ανακτούν τα πλήρη κόστη τους. Έτσι παρότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την περασμένη χρονιά το μερίδιο του αερίου ανήλθε στο 32%, ξεπερνώντας κατά πολύ το λιγνίτη, εντούτοις οι μονάδες λόγω των περιορισμών που συνεχίζουν να υφίστανται στην χονδρεμπορική αγορά, υπέβαλαν προσφορές που κάλυπταν τα μεταβλητά και όχι τα κεφαλαιουχικά τους κόστη.
Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει εγείρει εδώ και πολλά χρόνια ο ΕΣΑΗ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη χώρα μας, θέτει ένα de facto price cap στην αγορά. Θεωρητικά μπορεί το όριο της τιμής να είναι στα 300 ευρώ/ μεγαβατώρα, ωστόσο στην πράξη ακριβώς λόγω του τρόπου λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, το όριο αυτό βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, είναι ότι ακόμη και τις λίγες εκείνες ώρες που λόγω συνθηκών της αγοράς, θα μπορούσαν οι μονάδες αερίου να ανακτήσουν τα κεφαλαιουχικά τους κόστη, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και οι μονάδες ανακτούν μόνο τα μεταβλητά τους κόστη. Έτσι τα έσοδα των μονάδων δεν επαρκούν για να καλύψουν όχι μόνο τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις αλλά ούτε καν τις επενδύσεις συντήρησης που απαιτούνται εξαιτίας της καταπόνησης που δημιουργεί η συνεχής διαθεσιμότητα των μονάδων που ζητείται από το διαχειριστή.
Το θέμα έχει ανακινηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τον ΕΣΑΗ, ο οποίος έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να εκδώσει καινούρια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της πραγματικής διαθεσιμότητας των νερών. Σημειώνεται ότι η στρέβλωση που επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι καινούρια ενώ η πρώτη διαβούλευση που διεξήγαγε η ΡΑΕ για το θέμα χρονολογείται από το 2008 χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο θεραπείας. Το 2016 οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευτεί στο πλαίσιο της απόφασης για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας, να διερευνήσουν και να θέσουν σε διαβούλευση επιπλέον περιορισμού πέραν του κατώτατου ορίου προσφοράς ώστε να εμποδιστούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες να θέτουν de facto άνω όρια τιμής στην αγορά.
Στην τελευταία διαβούλευση που έγινε το 2018 για το θέμα ο ΕΣΑΗ είχε τονίσει ότι μια τέτοια μεθοδολογία θα πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν ακόμη και η μεγαλύτερη διαφάνεια και η δημοσιοποίηση στοιχείων.
Εκτός όμως από την αλλαγή της μεθοδολογίας του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό της πραγματικής διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών, ο ΕΣΑΗ έχει θέσει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στην έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς και στην θέσπιση ενός αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας της αγοράς. Όπως ανέφερε στην πρόσφατη διαβούλευση για το ΕΣΕΚ ο ΕΣΑΗ, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της παρακολούθησης της αγοράς είναι να διατηρηθεί και στη νέα αγορά η μεθοδολογία υπολογισμού του μεταβλητού κόστους των υδροηλεκτρικών μονάδων. Αυτή η τιμή δε θα λειτουργεί ως κατώφλι προσφοράς αλλά θα χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν γίνεται και από τις υδροηλεκτρικές μονάδες συστηματική πώληση κάτω από το κόστος, σημειώνει ο ΕΣΑΗ.
Πηγή:energypress.gr