ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

WINDMission Greece 2019: ένα συνέδριο για την αιολική ενέργεια

29-10-2019

Καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030, το συνέδριο WINDMission Greece αποτέλεσε σημείο συνάντησης κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων ρυθμιστικών αρχών της αγοράς και διεθνών ενεργειακών εταιριών, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών. 

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου καλύφθηκαν οι θεματικές:

  1. Θεσμικές δράσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής τοποθετήθηκε αρχικά ο πρέσβης της Νορβηγίας Frode Overland Andersen, ο οποίος έδωσε έμφαση στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην Ελληνική οικονομία από την εγκατάσταση πλωτών και υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης σε συζήτηση με τον αναλυτή του Economist Intelligence Unit,  Σόλων Μόλχο αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για νέα έργα. 

  1. Χρηματοδότηση Έργων: Τραπεζικός δανεισμός και εναλλακτικές επιλογές

Η θεματική προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών funds με τη συμμετοχή του Διομήδη Δορκοφίκη, Director στο Foresight Group, του Κωστή Τσελένη, Investment Partner στο Quadia Investments και Ιδρυτή του Hellenic Impact Investing Network (HIIN) και του Αδάμ Νικολόπουλου, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της ADN Capital Ventures. Συμμετείχαν ο Χάρης Δούκας,  ειδικός στο Renewable Energy Policy και Καθηγητής του ΕΜΠ και ο Κωνσταντίνος Βενετσάνος, Επικεφαλής του τμήματος δομημένης χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Στεφανάτος, Project Lead της Parity Platform PC. 

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt και τον Δρ Παναγιώτη Λαδακάκο πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής ενέργειας και συνέχισε με τις θεματικές:

  1. Ανάπτυξη υπεράκτιων (offshore) έργων. Παραδείγματα από το εξωτερικό και πρόοδος στην Ελλάδα για πλωτά και bottom fixed αιολικά πάρκα.

Ο Νικόλαος Στεφανάτος, επικεφαλής του τμήματος αιολικής ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στην παρουσίασή του υποστήριξε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ( offshore ) αιολικών πάρκων είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι για την αύξηση του ποσοστού της αιολικής ενέργειας στη Ελλάδα μέχρι το 2030. Έπειτα oι εταιρίες Ideol, Innogy, EDP Renewables, Principle Power παρουσίασαν case studies υπεράκτιων πάρκων από το εξωτερικό. 

  1. Ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων. Οι προκλήσεις για κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες λειτουργίας και συντήρησης και εταιρίες διαχείρισης έργων.

Στο πλαίσιο της θεματικής πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ στελεχών από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου. Συμμετείχαν οι εταιρίες Optimus Energy, ELLAKTOR, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Protergia, ΕΛΠΕ και η δικηγορική εταιρία Norton Rose Fullbright

Η Parity Platform συνδιοργάνωσε το συνέδριο WINDMission Greece 2019, το οποίο τέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ) 

Για την Parity Platform

Η Parity είναι μια εταιρία τεχνολογίας που αναπτύσσει εφαρμογές για τον τομέα της ενέργειας. Έχει αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα που συνδέει επενδυτές με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μια πλατφόρμα διαχείρισης ενεργειακών κοινοτήτων.  Η εταιρία έχει λάβει υποστήριξη από το People’s Trust και το EIT Climate KIC, ενώ συμμετέχει στο Be finnovative 3.0, πρόγραμμα που υλοποιείται από την Εθνική Τράπεζα

 Φόρμα Newsletter | Publications |LinkedIn

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή