Η Κίνα θα κατασκευάσει τον πρώτο ηλιακό διαστημικό σταθμό
Tον πρώτο ηλιακό διαστημικό σταθμό ισχύος 200 μεγαβάτ και σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, σκοπεύει να κατασκευάσει η Κίνα μέχρι το 2035. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο σταθμός, θα μετατρέπεται σε μικροκύματα ή δέσμη λέιζερ και θα μεταδίδεται σε ειδικούς επίγειους σταθμούς και θα πρέπει να είναι καθαρή και ανεξάντλητη.
Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην Κίνα εξακολουθεί να προέρχεται κατά 80% από τον άνθρακα. Συγκριτικά με την παραδοσιακή ορυκτή ενέργεια, η οποία έχει εξαντλείται όλο και περισσότερο και είναι υπεύθυνη για σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, η διαστημική ηλιακή ενέργεια είναι πιο αποδοτική και βιώσιμη, παρέχοντας μια αξιόπιστη λύση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για δορυφόρους και περιοχές που πλήττονται από καταστροφές ή που είναι απομονωμένες.
«Ελπίζουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία και να προβούμε σε επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, ώστε η ανθρωπότητα να μπορέσει σύντομα να πραγματοποιήσει το όνειρο της απεριόριστης καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Wang Li, ένας από τους ερευνητές της ακαδημίας.
Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί μια λύση ώστε να μπορέσει η Κίνα να στείλει στο διάστημα τα 6 τ.μ. ηλιακών πάνελ, τα οποία ζυγίζουν 10.000 τόνους. Η Κίνα επένδυσε 28,4 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας βάσης δοκιμών στο Μπισάν (Bishan), όπου θα γίνεται έρευνα πάνω στην ασύρματη μετάδοση ενέργειας υψηλής ισχύος και πώς αυτή θα επηρεάσει το περιβάλλον μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2008, η Κίνα έχει προτείνει διάφορες λύσεις συλλογής ηλιακού φωτός και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων στην μετάδοση ασύρματης ενέργειας, στο πλαίσιο κυρίου ερευνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με την Ακαδημία, οι έρευνες στον τομέα αυτό, θα βοηθήσουν τη διαστημική τεχνολογία της χώρας και θα ενθαρρύνου την καινοτομία στις αναδυόμενες βιομηχανίες, όπως είναι οι εμπορικές διαστημικές μεταφορές.
Πηγή:energypress.gr