Ο νέος σχεδιασμός για φυσικό αέριο σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη
Εκρηκτική είναι η ζήτηση για το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ να υποχρεώνεται από τη μια να τροποποιήσει το σχεδιασμό της με τη δημιουργία νέων σταθμών αποσυμπίεσης, πέρα από αυτούς που είχαν προβλεφθεί και από την άλλη να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματός της για νέες συνδέσεις και στις δύο περιοχές.
Νέοι σταθμοί αποσυμπίεσης αποφασίστηκε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν στην Ελασσόνα του νομού Λάρισας και στο δήμο Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει και στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.
Στην Ελασσόνα, ο δεύτερος σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) θα δημιουργηθεί στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης για να καλύψει τις ανάγκες των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλατών.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Τη σύνδεση με το φυσικό αέριο ζητούν και παραγωγικές τυροκομικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή. Για να ανταποκριθούμε στη ζήτησε προχωράμε στη δημιουργία του δεύτερου σταθμού αποσυμπίεσης» είπε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας.
Πριν λίγες μέρες στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα και του κ. Μπακούρα, όπου αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και ο δεύτερος σταθμός να είναι έτοιμος να λειτουργήσει μέσα στο 2020.
Η περιοχή της Ελασσόνας τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στις παραγωγικές μονάδες που τροφοδοτούνται είναι μια βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές, η κατανάλωση της βιομηχανίας θα ξεπεράσει τα 1.000.000 κυβικά ετησίως. Η ποσότητα είναι μεγάλη και για αυτό το λόγο η περιοχή πρέπει να υποστηριχτεί και από δεύτερο σταθμό. Όπως τόνισε και ο δήμαρχος Ελασσόνας το ενδιαφέρον και των απλών πολιτών μέχρι τώρα είναι εκρηκτικό. Μέχρι σήμερα στο δήμο έχουν υπογραφεί 333 συμβάσεις σύνδεσης και έχουν κατασκευαστεί 6.700 μέτρα σε δίκτυο χαμηλής πίεσης. Παράλληλα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις σύνδεσης με 10 δημοτικά κτήρια της πόλης.
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2019-2023 στον δήμο Ελασσόνας θα επενδύσει 1,84 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε η ένταξη στο δίκτυο φυσικού αερίου η Νέα Αγχιάλος, οι Μικροθήβες, η Αγιά, ο Παλαμάς και οι Σοφάδες. Η χρήση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια Θεσσαλίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένη με τη Λάρισα να χαρακτηρίζεται «πόλη του φυσικού αερίου» αφού πάνω από το 70% του πληθυσμού της είναι χρησιμοποιεί το δίκτυο!
Και στον δήμο Λαγκαδά
Εκρηκτική είναι η ζήτηση φυσικού αερίου και στο δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 500 αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο. Στην περιοχή λειτουργεί ήδη σταθμός αποσυμπίεσης αλλά το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και νέος σταθμός. «Υπάρχει ζήτηση και από παραγωγικές μονάδες κι ένα μεγάλο κεραμοποιείο. Για να υποστηρίξουμε το δίκτυο αποφασίσαμε να κάνουμε και δεύτερο σταθμό» τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο κ. Μπακούρας.
Ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, επισήμανε μιλώντας στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ πως η ζήτηση είναι μεγάλη όχι μόνο στην περιοχή του Λαγκαδά αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής.
«Ο δεύτερος σταθμός θα γίνει έξω από το Λαγκαδά, προκειμένου να δοθεί φυσικό αέριο όχι μόνο σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής, αλλά και στις εργατικές κατοικίες που υπάρχουν εκεί, σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα με περίπου 600 μαθητές και στο χωριό της Χαραυγής» τόνισε ο κ. Ταχματζίδης.
Το μεγάλο κέρδος, σύμφωνα με κ. Ταχματζίδη είναι η δέσμευση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και για σύνδεση κι άλλων περιοχών στο δίκτυο. «Σε δεύτερο χρόνο το φυσικό αέριο θα φτάσει σε Λαγυνά, Καβαλάρι, Σοχό και Κολχικό, όπου ζητήσαμε επίσης να γίνουν υποσταθμοί» είπε.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το τελευταίο διάστημα στο νομό Θεσσαλονίκης τροφοδοτήθηκαν η Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού και οι περιοχές των Βασιλικών, Αγ. Παρασκευής, Σουρωτής, Ταγαράδων, του δήμου Θέρμης. Το πλάνο της εταιρίας για το 2019, προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ. Οι νέες συνδέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000 για τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο και στο σύνολο του έτους να αγγίξουν τις 25.000.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δεύτερος σταθμός αποσυμπίεσης και στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. «Αυτό θα προχωρήσει μόνο αν τελικά συνδεθεί με το φυσικό αέριο η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ που είναι μεγάλη μονάδα και θα απορροφήσει σημαντικές ποσότητες» τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο κ. Μπακούρας.
Πηγή:energypress.gr