ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά για απομακρυσμένα αγροτεμάχια

01-03-2020

Αυτόνοµα φωτοβολταϊκά για τις ανάγκες σε αποµακρυσµένα από το δίκτυο ∆Ε∆∆ΗΕ αγροτεµάχια και µεγαλύτερου όγκου δεξαµενές αλλά και λιµνοδεξαµενές στην περίπτωση δενδροκαλλιεργειών, συµπεριλαµβάνονται στα αιτήµατα που σηµειώθηκαν κατά τη δηµόσια διαβούλευση του Μέτρου 4.1.2 για την επιδότηση αρδευτικών συγκροτηµάτων.

Η διαβούλευση που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου αφορούσε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Μέτρου που επιδοτεί τις δαπάνες αρδευτικών επενδύσεων (στάγδην άρδευση µέχρι 410 ευρώ το στρέµµα, άνοιγµα γεωτρήσεων µέχρι 120 ευρώ το µέτρο, γεννήτριες µέχρι 6.900 ευρώ κ.λπ) και καθιστά δικαιούχους όλους τους κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις παρατηρήσεις στη διαβούλευση, τίθεται το αίτηµα να συµπεριληφθούν και ολοκληρωµένα συστήµατα άρδευσης µε την εγκατάσταση αυτόνοµου φωτοβολταϊκού συστήµατος άρδευσης. Σηµειώνεται ότι το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήµατος άρδευσης είναι αντίστοιχου του συστήµατος άρδευσης µε πετρελαιοκινητήρα, στοιχείο που δεν θα επιβαρύνει επιπλέον την οποιαδήποτε χορηγούµενη δηµοσία δαπάνη.

Στην επιλεξιµότητα των δεξαµενές τίθεται υπόψη των αρχών ένα πραγµατικό παράδειγµα για τις ανάγκες που θα προκύψουν και πρέπει να καλύψει το Μέτρο:

«Είναι επιλέξιµες µόνο δεξαµενές έως 500 κυβικά. Για την Χαλκιδική και ειδικά για την βρώσιµη ελιά δεν λαµβάνεται υπόψη σας ότι το ελάχιστο νερό που χρειάζεται το δέντρο είναι 500 λίτρα ανά 4 µε 5 µέρες για να φτάσει 50 έως 75 κιλά βρώσιµη ελιά. Με ένα πρόχειρο υπολογισµό το κάθε δέντρο χρειάζεται 3.000 λίτρα ανά µηνά που σηµαίνει ότι κάθε δέντρο στους έξι µήνες που χρειάζεται πότισµα, βάσει της ανοµβρίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χωρά µας, χρησιµοποιούνται 18.000 λίτρα η 18 κυβικά τα οποία αυξάνονται αν δεν βρέξει καθόλου Αύγουστο Σεπτέµβριο. Σε αναλογία τα 1.000 δέντρα χρειάζονται 18.000 κυβικά.

Οι γεωτρήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγµή είναι πάρα πολλές και κάνουν υπεραντληση του νερού διότι από τη ζεστή ζαρώνουν οι ελιές. Όσοι έχουν ψάξει λίγο περισσότερο ετοιµάζουν λιµνοδεξαµενες µε χωρητικότητα άνω των 20.000 κυβικών οι οποίες κατά βάση στοιχίζουν περίπου 50.000 ευρώ».

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή