ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και το όπλο των νερών στη μάχη της ΔΕΗ για ανάπτυξη των ΑΠΕ - Όχι σε εισφορά υφιστάμενων υδροηλεκτρικών λέει η διοίκηση

18-12-2019

Για την ανάπτυξη μελλοντικών υδροηλεκτρικών έργων, μικρών ή μεγαλύτερων, η ΔΕΗ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ιδιώτες, όπως άλλωστε επιδιώκει και για τις υπόλοιπες επενδύσεις, είτε στον τομέα των ΑΠΕ είτε ευρύτερα.

Το ερώτημα είναι αν στις συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες (πάνω από 10 όπως είπε ο κ. Στάσσης) περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να «προσφέρει» η ΔΕΗ όχι την άδεια κάποιου μελλοντικού υδροηλεκτρικού έργου αλλά κάποια υφιστάμενη υδροηλεκτρική μονάδα ως συνεισφορά στη συγκρότηση κοινού SPV που θα εγκαταστήσει νέες ή θα διαχειριστεί λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ.

Αν και από τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του business plan, έμεινε ασαφές το αν η εταιρία εξετάζει πράγματι το ενδεχόμενο να εισφέρει και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στα κοινά σχήματα με ιδιώτες, ανώτατες πηγές της ΔΕΗ μιλώντας στο energypress υπήρξαν κατηγορηματικές: «Υφιστάμενοι  υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν πρόκειται να δοθούν ή να εισφερθούν σε κοινά σχήματα με ιδιωτικές εταιρείες».

Ανεξάρτητα βεβαίως από το που καταλήγει η διοίκηση της επιχείρησης, το σενάριο της αξιοποίησης των υδροηλεκτρικών στις συνεργασίες με ιδιώτες φαίνεται ότι εξετάστηκε (αν δεν βρίσκεται ακόμα πάνω στο τραπέζι) για τρεις κυρίως λόγους:

1.       Για την ταχύτερη είσοδο της στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ για το 2024 στο 10% ακόμη και 20% από 2,5% που είναι σήμερα. Αυτό προϋποθέτει είτε την ανάπτυξη με ταχύτατους ρυθμούς ώριμων έργων είτε την εξαγορά μικρών εταιριών με φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα.

2.       Για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ρευστότητας που δημιουργούν προσκόμματα στη σύμπηξη κοινοπρακτικών σχημάτων.

Η δημόσια επιχείρηση σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και τα περιθώρια ρευστότητάς της είναι περιορισμένα. Η σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού με ιδιώτες για την υλοποίηση από κοινού επενδύσεων απαιτεί κεφάλαια. Έτσι η εισφορά υδροηλεκτρικών σταθμών έναντι χρημάτων θα επίλυε αυτό το πρόβλημα.

3.       Να αποφύγει την πιθανή πίεση της Κομισιόν για πώληση υδροηλεκτρικών έργων ή για υποχρεωτική παραχώρηση υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Στην τελευταία έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε συστάσεις και προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση για τη μη συμμόρφωση της στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Μάλιστα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να παρουσιάσει διορθωτικά αντι-μονοπωλιακά μέτρα. Με την εισφορά υδροηλεκτρικών σταθμών σε εταιρίες ειδικού σκοπού για τις ΑΠΕ στις οποίες η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό πακέτο, η ελληνική πλευρά θα είχε ισχυρό επιχείρημα καθώς η κίνηση της ΔΕΗ θα επροβάλλετο ως μέτρο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Ευρ. Επιτροπής.

Σε ότι αφορά πάντως τα νέα υδροηλεκτρικά έργα ή, αντίστοιχα, έργα υπό αποπεράτωση, πρέπει να αναφερθεί ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Μετσοβίτικο, που βρίσκεται στο ομώνυμο ποτάμι των Ιωαννίνων και η ισχύς του είναι 19 MW. Το έργο αυτό έχει κολλήσει εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Επιπλέον, εγκρίθηκε και η κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου λίγο κάτω από το μεγάλο σταθμό του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή