ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μαγνησία: Στα… «σκαριά», νέα κινεζική επένδυση φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σέσκλου

30-01-2020

Στα… «σκαριά» βρίσκεται μεγάλη επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από Κινέζους επενδυτές, που θέλουν να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή του Σέσκλου και έχουν ξεκινήσει επαφές με ιδιοκτήτες γης για αγορά ή μίσθωση εκτάσεων για αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», εκπρόσωπος των αλλοδαπών επενδυτών, κάνει επαφές με συμπολίτες που έχουν εκτάσεις στην περιοχή, προκειμένου να τις αποκτήσουν προς υλοποίηση επένδυσης, που θα εκτείνεται σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές που προσφέρουν είναι αρκετά καλές για τα Ελληνικά δεδομένα, όχι μόνο για την περίπτωση αγοράς, αλλά και μίσθωσης, που έχει ορίζοντα 30ετίας και στη συμφωνία ορίζεται δελεαστικό μηνιαίο μίσθωμα.

Αρκετοί μάλιστα απ΄ τους ιδιοκτήτες γης, που δέχθηκαν την σχετική προσφορά, έχουν μιλήσει με δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ώστε να δουν την πιο συμφέρουσα λύση για τους ίδιους, σε μια εποχή μάλιστα, όπου οι μεταβιβάσεις γης, δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο.

Το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για επενδύσεις στην Ελλάδα που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, με θετικά αποτελέσματα.

Το μέλλον της Κίνας ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην αιολική ενέργεια οι Κινέζοι είναι «πρωταθλητές», τώρα πάνε να γίνουν και στην ηλιακή από τα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ. Η κινέζικη αγορά των ΑΠΕ δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό όπως στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι έχει καταστρωθεί ένα πρόγραμμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση τα επόμενα 5 χρόνια, κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Για λιμάνι και Αλμυρό

Σημειώνεται ότι Κινεζικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Μαγνησίας, έχει εκφραστεί κατά καιρούς, τόσο για το λιμάνι του Βόλου, όσο και για την περιοχή του Αλμυρού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του Ινστιτούτου Κομφούκιος, ενώ στο παρελθόν Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν την Α’ Βιομηχανική Περιοχή.

Βέβαια εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα και μιας άλλης συνεργασίας, που είχε διαφημιστεί από το Δ. Βόλου, όπου αξιωματούχοι της περιοχής του Shinan της πόλης Qingdao της επαρχίας Shandong της Κίνας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Βόλου για συνεργασία σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ωστόσο, από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα, δεν έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής, κάτι συγκεκριμένο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί οι όποιες πληροφορίες, ότι άλλη μια ομάδα επενδυτών, που κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει βάλει στους στόχους της τη Μαγνησία, ενώ εκπρόσωποί της, έχουν έρθει σε επικοινωνία, με τοπικούς θεσμικούς φορείς και ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα, να γίνουν γνωστές επιπλέον πληροφορίες.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή