Επενδυτικό ενδιαφέρον για offshore αιολικά υπάρχει, θεσμικό πλαίσιο… όχι - Τι ειπώθηκε στις επαφές με τους ξένους επενδυτές
Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στη χώρα μας μια σειρά από μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ, που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στο χώρο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Οι εταιρείες αυτές θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν την ελληνική αγορά για την πιθανότητα να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε το Energypress στην Αθήνα είχε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς η Δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η οποία εξετάζει ευκαιρίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα, με έμφαση στο βόρειο Αιγαίο.
Μια ακόμη εταιρεία, η αμερικανική Invenergy, η οποία είχε συναντήσεις με φορείς στην ελληνική αγορά, φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για υπεράκτια αιολικά πάρκα στο νότιο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε βρεθεί στην Ελλάδα εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα η νορβηγική εταιρεία Equinor. Πληροφορίες κάνουν λόγο, επίσης και για μια Ισπανική εταιρεία, η οποία έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές.
Πράγματι στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η αγορά των offshore αιολικών.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ότι εξαιτίας των μελτεμιών μπορούν να υποστηρίξουν το σύστημα ηλεκτρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα χερσαία πάρκα εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή.
Αυτή ακριβώς η ιδιότητα εκτιμάται ιδιαίτερα από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, καθώς ενισχύει την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά, λόγω του μεγέθους τους, στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030. Αλλά και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, παρά το μεγαλύτερο ύψος επένδυσης που απαιτείται, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους project ευνοούνται από τα πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Και ενώ τα πλεονεκτήματα είναι ισχυρά όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον, εντούτοις σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι επενδυτές έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μας άπρακτοι. Αυτό συμβαίνει διότι όπως διαπίστωσαν “ιδίοις όμμασι” στη χώρα μας δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Μάλιστα οι τελευταίες αιτήσεις για άδειες παραγωγής θαλάσσιων πάρκων χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας καθώς στη συνέχεια οι διαδικασίες πάγωσαν επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη, η οποία νομοθέτησε την ανάπτυξη offshore αιολικών μέσω κρατικών διαγωνισμών που ουδέποτε έγιναν.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τομέα και στη χώρα μας, εάν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει το φάκελο “offshore αιολικά” καλύπτοντας τα νομοθετικά κενά και επιτρέποντας την ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων.
Πηγή:energypress.gr