Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ: Επιμένει η ΡΑΕ για αυτοδίκαιη λήξη των αδειών και για κατάργηση των ανεμολογικών μετρήσεων
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις που «κατέβασε» στη διαβούλευση κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η γνωμοδότηση που ετοιμάζει η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης Άδειας Παραγωγής.
Η ολομέλεια της Αρχής, αφού έλαβε τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων κατά τη διαβούλευση, έχει συζητήσει το θέμα και έχει δώσει τις κατευθύνσεις για τη σύνταξη της γνωμοδότησης που θα υποβληθεί προς το Υπουργείο.
Η ΡΑΕ φαίνεται ότι επιμένει σε δύο τουλάχιστον από τα θέματα για τα οποία κατέθεσαν παρατηρήσεις οι φορείς των ΑΠΕ. Ειδικότερα:
Το πρώτο, το οποίο είχε κυριολεκτικά συγκεντρώσει τη σύσσωμη αντίδραση των φορέων, είναι η πρόβλεψη να καταργείται αυτοδίκαια η άδεια παραγωγής εάν δεν έχει ξεκινήσει το έργο σε 8 με 10 χρόνια για τα αιολικά και στα 4 με 5 χρόνια για τα φωτοβολταϊκά. Οι φορείς αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες του δημοσίου, και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να τιμωρείται ο επενδυτής για καθυστερήσεις που δεν είναι ο ίδιος υπαίτιος.
«Η ιδέα αυτή αγνοεί την σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις Α.Π.Ε. από το Κράτος. Με βάση αυτά, η ΡΑΕ όχι απλά πρέπει να αποσύρει την προταθείσα ιδέα, αλλά πρέπει να ζητήσει επιπροσθέτως την κατάργηση του παράλογου τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Αντίθετα η ΡΑΕ συνεχίζει να θεωρεί ότι ο χρόνος είναι επαρκής και ότι εάν δεν ισχύσει ένα τετοιο μέτρο δεν θα μπορέσει να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος, αλλά και θέσεις εγκατάστασης, και συνεπώς δεν θα μπορέσουν να προσελκυστουν επενδυτές που θα δώσουν ώθηση για την επίτευξη των φιλόδοξων εθνικών στόχων.
Το δεύτερο θέμα είναι η πρόταση της ΡΑΕ να καταργηθεί η υποχρέωση να προσκομίζεται από τον επενδυτή, μαζί με την αίτηση Άδειας Παραγωγής, και πιστοποιητικό ανεμολογικών δεδομένων. Κάποιοι από τους φορείς των ΑΠΕ αντιδρούν στην κατάργηση καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο να υποβάλλονται σωρηδόν αιτήσεις για άδεια παραγωγής χωρίς επαρκή προετοιμασία και σοβαρότητα, τη στιγμή που πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει κεφάλαια και χρόνο για να κάνουν μετρήσεις.
Η ΡΑΕ από την πλευρά της θεωρεί ότι η ενεργειακή μελέτη καθυστερεί τις αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να έχων σωρευθεί στα γραφεία της Αρχής πάρα πολλές αιτήσεις. «Ούτως ή άλλως, εκείνοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις μαζί με ανεμολογικές μετρήσεις, δεν θα χάσουν τη χρονική προτεραιότητα. Θα αξιολογηθούν με τη σειρά κατάθεσής τους και μιλάμε για πολλές εκατοντάδες αιτήσεις» αναφέρει στο energypress αρμόδιος παράγοντας.
Η ΡΑΕ πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της σύνταξης της γνωμοδότησής της, η οποία θα σταλεί στο ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος του μήνα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την οδό Μεσογείων, σε συνάρτηση και με τις λοιπές κινήσεις απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ που ετοιμάζει το Υπουργείο και έχει προς τούτο συγκροτήσει σχετική Επιτροπή.
Πηγή:energypress.gr