ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόβλημα των 6 τρισ. δολαρίων που αγνοεί η βιομηχανία της ενέργειας

04-12-2019

Το Cybersecurity έχει περάσει εδώ και καιρό κάτω από το ραντάρ των κυβερνήσεων παγκοσμίως. Τα «τερτίπια» των χάκερ πρόκειται να κοστίσουν παγκοσμίως 6 τρισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, επισκιάζοντας έτσι ακόμη και τον οικονομικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών.

Οι χάκερ είτε λειτουργώντας ανεξάρτητα είτε υποστηριζόμενοι από κρατικά συστήματα, έχουν θέσει στο στόχαστρο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρίσιμες υποδομές και άλλα κέντρα υποστήριξης του παγκόσμιου γίγνεσθαι. 

Ο «κίνδυνος του κυβερνοχώρου» αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρύτερη οικονομία.

Η περίπτωση της μεγάλης απάτης στην Bangladesh Bank είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της απειλής που συνιστούν οι εγκληματίες που θέλουν να επωφεληθούν από τα κενά ασφαλείας σε ορισμένα από τα πιο ερυέως χρησιμοποιούμενα χρηματοπιστωτικά συστήματα παγκοσμίως.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές ληστείες με λεία 81 εκατ. δολάρια σε τράπεζα του Bangladesh. Οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν το σύστημα ασφαλείας Society for Worldwide Interbank Telecommunication (SWIFT) μεταφέροντας τα χρήματα εκτός της τράπεζας σε άλλους λογαριασμούς.

Οι επιτιθέμενοι έχουν επίσης κλέψει πιστωτικές κάρτες, ΑΤΜ ενώ κατάφεραν να «ρίξουν» και το δίκτυο της  VISA του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ. Ο ιδιότυπος αυτός «πόλεμος» συνεχεται και εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ αυξάνονταν σταθερά. Από τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι τα πυρηνικά εργοστάσια, η απειλή αναπτύσσεται και σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.

Χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και ακόμη και η Βόρεια Κορέα ενισχύουν την «ψηφιακή τους άμυνα» για να περάσουν στην αντεπίθεση προκειμένου να προστατεύσουν τους «ενεργειακούς στόχους».

Ο online πόλεμος για τη Μέση Ανατολή έχει ως στόχο τη θέρμανση

Η Μέση Ανατολή διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των παγκοσμίων αποθεμάτων και ως εκ τούτου αποτελεί ένα hotspot για την γεωπολιτική σκηνή αλλά και για τα «παιχνίδια» που παίζονται στο διαδίκτυο.

Μια πρόσφατη έκθεση από τις αμερικανικές εταιρίες ασφάλειας του κυβερνοχώρου Dragos και την Secureworks της Dell «έδειξε» ένα νέο όμιλο με την επωνυμία Hexane. Η ομάδα λέγεται ότι πραγματοποιεί τις επιθέσεις της με παρόμοιο τρόπο με τους γνωστούς Ιρανούς χάκερς, αν και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν σαφώς ποιος ήταν στην πραγματικότητα πίσω από την ομάδα.

«Το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται σε πρώιμη, ανώριμη φάση, αλλά περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που συνήθως βλέπουμε στο ιρανικό κακόβουλο λογισμικό», ανέφερε ο Rafe Piling, ανώτερος ερευνητής ασφάλειας, Secureworks Counter Threat Unit.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών του κυβερνοχώρου σχετικά με τους ακριβείς στόχους της ομάδας. Οι χάκερ μπορούν να προσχωρήσουν σε συστήματα πληροφορικής (IT) όπως επιτραπέζιους υπολογιστές ή συστήματα λειτουργικής τεχνολογίας (OT), όπως προγραμματιζόμενους ελεγκτές, υπολογιστές σχεδιασμένους ειδικά για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως βελτίωση ή παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή