Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη – ΥΠΕΝ και DG COMP αναζητούν συμφωνία για το σχήμα του SPV και την τιμολόγηση
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τον μεταβατικό μηχανισμό που θα περιορίσει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή βρίσκονται υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη DG COMP.
Οι διαπραγματεύσεις μετά τις αργίες των γιορτών έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συναντήσεις έχουν γίνει με την ελληνική πλευρά. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα, ίσως στις 23 του μηνός δεν αποκλείεται στελέχη των θεσμών να συναντήσει και ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγές του ΥΠΕΝ στη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών επιβεβαιώνουν την προσπάθεια των δύο πλευρών να καταλήξουν τις διαπραγματεύσεις - ίσως και τον Φεβρουάριο με κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις - για τη δομή του SPV αλλά οι ίδιοι κύκλοι εμμέσως πλην σαφώς μιλούν και για διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η Κομισιόν, φαίνεται να μην πείθεται για την επάρκεια του μέτρου της απολιγνιτοποίησης, με την ελληνική πλευρά να αποδίδει τη στάση των Βρυξελλών στους τριγμούς που έχει προκαλέσει η στάση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι, τώρα, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία αφενός με την αποφασιστικότητα της να εφαρμόσει όσα έχει δεσμευτεί και αφετέρου να παρουσιάσει στοιχεία για το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος.
Ως προς το επίμαχο θέμα ΥΠΕΝ και DG COMP εργάζονται για τον σχεδιασμό του μεταβατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί έως το 2023 δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στη λιγνιτική παραγωγή. Με πιο απλά λόγια η ΔΕΗ θα πουλά ρεύμα που παράγει από λιγνιτικές της μονάδες. Ποιοι θα το αγοράζουν;
Πηγές του ΥΠΕΝ επιμένουν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή στον μηχανισμό ή στο SPV μόνο των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αυτές είναι που έχουν μηχανισμό αντιστάθμισης ρύπων και μπορούν να επωμίζονται το κόστος του CO2 που καταβάλλει η ΔΕΗ. Με την πρόταση αυτή το ΥΠΕΝ αποσκοπεί στο να πάρει οικονομική ανάσα η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού, να λύσει το θέμα των συμβάσεων προμήθειας που λήγουν φέτος και να αποφορτιστεί με μερίδιο αγοράς στην υψηλή τάση.
Στον αντίποδα η Ευρ. Επιτροπή, όπως αναγνωρίζουν και πηγές του ΥΠΕΝ, θέλουν και τη συμμετοχή των προμηθευτών ρεύματος με επιχείρημα το μαζικότερο άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές ο αντίλογος της Αθήνας είναι πως οι προμηθευτές θα αγοράζουν ακριβό ρεύμα καθώς δεν διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου, στο ερώτημα για το αν η DG COMP θέλει να προσθέσει και υδροηλεκτρική ισχύ στην πωλούμενη ενέργεια, αποφεύγουν να απαντήσουν παραπέμποντας στο ό,τι οι διαπραγματεύσεις την τρέχουσα περίοδο έγκεινται στο ποιος θα συμμετέχει στο SPV…
Πηγή:energypress.gr