ECON -Economy, ecology, construction
ΔΟΜΗΣΗ

HSBC: Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για αγορά και ανακαίνιση κατοικίας στην Ελλάδα

06-11-2019

Έμφαση στον τομέα της στεγαστικής πίστης στην χώρα μας δίνει η HSBC, η μόνη ξένη τράπεζα στην Ελλάδα, με φυσικό δίκτυο 15 καταστημάτων και δραστηριότητα και στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

H HSBC, στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίησή της, για πρώτη φορά από το 2011 στην ελληνική αγορά, στο τομέα των στεγαστικών δάνειων που είχαν σταματήσει να χορηγούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Τον Ιούλιο η τράπεζα ανακοίνωσε νέους ευνοϊκότερους όρους, προκειμένου να καταστήσει τα στεγαστικά της δάνεια ακόμα πιο ευέλικτα.

Πιο συγκεκριμένα, αύξησε τη μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων από 15 σε 25 έτη και το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης στο 75% της αξίας του ακινήτου, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους πελάτες της να αποκτήσουν ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της HSBC «Beyond the Bricks», οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά του δικού τους σπιτιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει κατά μέσο όρο 3,5 ώρες την εβδομάδα για να αναζητά ακίνητα, να διαβάζει περιοδικά ακινήτων και να κοιτάζει σπίτια στο διαδίκτυο ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατοικίας.

Οι πελάτες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής του τομέα λιανικής τραπεζικής, & wealth management και μάρκετινγκ της HSBC, αντίστοιχα, και στην Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο κάμψης της οικοδομής, στα καταστήματά της HSBC παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον, τόσο για την αγορά όσο και για την επισκευή-ανακαίνιση κατοικίας.

Ως διεθνής οργανισμός, η HSBC ακολουθεί εστιασμένη στρατηγική στον τομέα της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την «προσωπική οικονομία» των premier πελατών της στους οποίους επικεντρώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή τη στιγμή στο δικό μας δίκτυο καταστημάτων, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια προέρχεται κατά κύριο λόγο από στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ως προς το προφίλ, οι πελάτες που ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, το ποσοστό χρηματοδότησης αλλά και το ποσό των δανείων που ζητούν, αναφέρει ο κ. Πιρπινιάς.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών που επισκέπτονται την HSBC, ενδιαφέρονται, κατά μέσο όρο, για αξία δανείου άνω των 150.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής άνω των 15 ετών.

Σταθεροποίηση αγοράς ακινήτων μετά την δεκαετή κρίση

Σταδιακά παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στην αγορά των ακινήτων, μετά από 10 χρόνια πτώσης τιμών, η οποία άγγιξε σχεδόν το 50%. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, παρατηρείται αρκετή δραστηριότητα, ειδικά στην εκμετάλλευση ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς, ενώ στα βόρεια προάστια κινητικότητα υπάρχει στα οικιστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018, ο ετήσιος δείκτης μεταβολής των τιμών των ακινήτων άρχισε να γίνεται και πάλι θετικός, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Μάλιστα, η ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 έφτασε τα αντίστοιχα επίπεδα του 2007.

Την τάση αυτή ενισχύουν και οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, που σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος άγγιξαν το 1,12 δισ. ευρώ το 2018, ένα σημαντικό μέρος των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα κατά το συγκεκριμένο έτος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τάση παρέμεινε ανοδική και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πηγή:profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή