«Αγροτικά φωτοβολταϊκά» σε άγονα χωράφια, αλλά με προσοχή
Με το Νόμο 4643/2019, που πήρε ΦΕΚ στις 3 του μηνός, δόθηκε η ευκαιρία και στους αγρότες να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500KW, με εξαιρέσεις για τις υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις.
Το προηγούμενο πλαίσιο περιόριζε τη μέγιστη ισχύ των αγροτικών φωτοβολταϊκών στα 100 KW, χωρίς εξαιρέσεις για τις υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει δρόμους στην αγορά των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τα οποία προικοδοτεί με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες (συνεταιρισμούς, όχι απαραίτητα αγροτών, περιορισμένης ευθύνης, σύμφωνα με το Ν. 4513/2018).
ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
-Αυξημένη κατά 10%, όπως προβλέπεται για τις ενεργειακές κοινότητες, θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Τα συμβόλαια θα είναι εικοσαετή.
-Κατά 5% θα είναι αυξημένη η τιμή της κιλοβατώρας για τους μικρούς παραγωγούς.
-Το δικαίωμα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών δίνεται σε όλους τους αγρότες.
-Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 25 εκ. ευρώ (αναμένεται), στο οποίο θα ενταχθούν και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, θα επιδοτεί με 40%.
ΠΡΟΣΟΧΗ
•Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ο παραγωγός αυτός που θα κάνει νέο πάρκο θα έχει σταθερή τιμή απορρόφησης για το ρεύμα έως τα 400KW, αλλά για το πλεονάζον (100KW) προβλέπεται διακύμανση της τιμής. Το όριο αυτό μετά το 2026 αναμένεται να πέσει στα 200KW.
•Μια άλλη πτυχή του ζητήματος αυτού είναι η πρόβλεψη να αντιμετωπίζεται φορολογικά ο αγρότης ως κατ’ επάγγελμα μόνο αν το φωτοβολταϊκό του πάρκο έχει δυναμικότητα έως 100KW. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο, η οποία αν δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει αγρότες, που ενδιαφέρονται να κάνουν έργα άνω των 100KW, να χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παραδείγματος χάριν εάν ο συγκεκριμένος παραγωγός είναι Νέος Γεωργός θα πρέπει να επιστρέψει ενισχύσεις κ.λπ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη ο Π.Σ.Α.Φ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών), ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, μήπως και αλλάξει η νομοθεσία, σε συνεργασία με ΥπΑΑΤ και Οικονομικών.
ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ
Πριν από λίγο διάστημα η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή ένα μεικτό σύστημα πώλησης και συμψηφισμού ρεύματος για τους αγρότες, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε και το ΥπΑΑΤ, βοηθά τους αγρότες να μειώσουν τα κόστη παραγωγής. Συγκεκριμένα, προώθησε την αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή (Net Metering) από φωτοβολταϊκά, που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση, από 20% σε 75%.
50% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΣΑΦ
Πάντως, ο ΠΣΑΦ αναφέρει στην ιστοσελίδα του για το προσιτό φωτοβολταϊκό των 500KW: «Σε ένα τέτοιου μεγέθους φωτοβολταϊκό (500KW) οι 185.000 KWh θα πάνε για συμψηφισμό ή… δωρεά στο σύστημα και 555.000 KWh για πώληση. Βάσει των αριθμητικών συσχετισμών, μόνη λύση είναι η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας να επιδοτηθεί με 50%. Πόσοι είναι οι αγρότες που ξοδεύουν 185.000 KWh το έτος; Πότε θα γίνει απόσβεση;».
Πηγή:energypress.gr