ΤΟΕΒ: Πως θα γλίτωναν πάνω από 55.000 ευρώ το χρόνο;
Φωτοβολταϊκά στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μέσω χρηματοδοτήσεων από συγκεκριμένο πρόγραμμα υποσχέθηκε στην Ένωση Αρδευτών Ελλάδος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες το μέλος της διοίκησης του ΤΟΕΒ Γέργερης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολύδωρας Αναστασάκης.
Μόνο ο ΤΟΕΒ Γέργερης κάθε χρόνο πληρώνει για το ρεύμα στη ΔΕΗ πάνω από 55.000 ευρώ, ενώ στην Κρήτη και πολύ περισσότερο σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν και υπέρογκες συσσωρευμένες οφειλές, για τις οποίες - προκειμένου να μην κατέβουν οι διακόπτες - βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα διακανονισμού, όπου όμως το ελληνικό κράτος μπορεί να πιέσει αλλά όχι να παρέμβει (πλέον)!
Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Κώστα Σκρέκα και της διοίκησης της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολύδωρας Αναστασάκης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι τους έδωσε μια μεγάλη υπόσχεση: «Θα βρεθεί πρόγραμμα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΕΒ για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να σταματήσουν να πληρώνουν ρεύμα στη ΔΕΗ. Όπως μας είπε, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν χρηματοδότες για τη σημαντική αυτή υπόθεση, είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω ιδιωτών. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν δει κανείς τα χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, κάτι βέβαια που δεν αφορά την Κρήτη, όσο την υπόλοιπη Ελλάδα».
Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του υφυπουργού, οι αγρότες σε όλη τη χώρα από χρόνο σε χρόνο μειώνουν τη χρήση του αγροτικού ρεύματος για την άρδευση των καλλιεργειών τους, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί.
«Αυτό δείχνει ότι οι αγρότες δεν αρδεύουν. Ενώ στη Βόρεια Ελλάδα τα στρέμματα έχουν αυξηθεί, δεν είναι αρδευόμενα. Καταναλώνουν λίγο νερό. Φέτος, 30% θα είναι μειωμένο το ρεύμα που καταναλώνουν οι αγρότες. Και αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, δείχνει πού έχει φτάσει η ελληνική γεωργία. Οι αγρότες φοβούνται το κόστος στη ΔΕΗ και δεν ποτίζουν. Και γι’ αυτό θα πρέπει κάτι να γίνει από την πλευρά του κράτους, για να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, όπως μας είπε ο κ. Σκρέκας».
Τα χρέη στη ΔΕΗ
«Τα νούμερα είναι μεγάλα. Όταν ακούς ΤΟΕΒ στη Βόρεια Ελλάδα και χρωστάει 1,5 εκατομμύριο στη ΔΕΗ, τότε καταλαβαίνεις τι συμβαίνει», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Πολύδωρος Αναστασάκης και συνέχισε λέγοντας πως προσπάθειες γίνονται, αλλά γίνονται από την ίδια τη ΔΕΗ.
«Είναι Ανώνυμη Εταιρεία και δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει», επισήμανε ο κ. Αναστασάκης και πρόσθεσε ότι η κατανάλωση ρεύματος κάθε χρόνο από τους ΤΟΕΒ της χώρας είναι από 30.000 έως 500.000 ευρώ.
Πως θα γλίτωναν 55.000 ευρώ
«Εμείς πέρυσι στη Γέργερη πληρώσαμε γύρω στις 55.000 ευρώ. Αν είχαμε φωτοβολταϊκό, δε θα πληρώναμε ρεύμα», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, σε παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προχωρά η κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η προθεσμία, που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι αγρότες δεν προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους εντός της προθεσμίας, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.
Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη ΔΕΗ, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών.
Η ευκαιρία αυτή αφορά επίσης όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου, ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει στο μεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ, επειδή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν πολλοί αγρότες στην υποχρέωση καταβολής του 30% της συνολικής οφειλής για την ένταξη στη δεύτερη ρύθμιση, από τη ΔΕΗ θα γίνεται εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος, προκειμένου να λαμβάνεται η τελική απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της προκαταβολής.
«Χωρίς νερό δεν υπάρχει γεωργία»
«Ο υφυπουργός μάς ξεκαθάρισε, επίσης, ότι υπάρχει στην κυβέρνηση η πολιτική βούληση να προχωρήσει σε διαδικασίες για τα αρδευτικά έργα της χώρας μας. Χρειάζονται κάποια δισ. Και θα τα βρουν να κλείσουν τα αρδευτικά έργα της Ελλάδος, γιατί θεωρούν ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει γεωργία», είπε στην εφημερίδα μας ο Πολύδωρας Αναστασάκης.
«Δε θα περιμένουν όμως τη νέα προγραμματική περίοδο του 2023-2030. Θα κάνουν ενέργειες νωρίτερα», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, για όσα υποσχέθηκε στην Ένωση Αρδευτών Ελλάδος ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πηγή: energypress.gr