Λαγκάρντ: Απειλή για τις Τράπεζες στην Ευρώπη η Κλιματική Αλλαγή
Ισχυρότερη πολιτική διαφάνειας για τις δραστηριότητες των τραπεζών στην Ευρώπη και τον βαθμό έκθεσής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", επικαλούμενη πληροφορίες από Reuters και Bloomberg, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας από το Λονδίνο στην εναρκτήρια εκδήλωση για την προετοιμασία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα (COP26) τον Νοέμβριο στη Σκωτία, τόνισε πως συνολικά οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα, διότι όλος ο χρηματοπιστωτικός κλάδος κινδυνεύει. Θεωρώντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι καίριος παράγοντας στην αποστολή της ΕΚΤ, η πρόεδρός της ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια ευρύτατη και ενδελεχή αναθεώρηση της πολιτικής της. Επιπλέον, τόνισε ότι στα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει ρόλο να επιτελέσει και η τράπεζα, ανεξαρτήτως του ότι η κύρια εντολή της είναι η σταθερότητα των τιμών.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με τον ομόλογό της Μαρκ Κάρνεϊ, τον απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, υπογράμμισε πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι μια ισχυρή δύναμη, που μπορεί να δράσει για το συμφέρον όλων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κάρνεϊ, προειδοποίησε πως δεν είναι δυνατόν η Τράπεζα της Αγγλίας να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να αφήνει τους άλλους να κάνουν τη δουλειά. Είπε χαρακτηριστικά: «Το 2020 θα πρέπει να είναι μια χρονιά δράσης για το κλίμα, με τον καθένα να κινητοποιείται από όποια θέση βρίσκεται, και αυτό περιλαμβάνει και το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου, το Λονδίνο». Aναφερόμενη στις δυσμενείς επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ζημίες και ασφαλιστικές αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανώς να αρχίσουν να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ. «Οι δε κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο να αντιληφθούν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε. Συν τοις άλλοις πρόσθεσε ότι το να δίνουν οι τράπεζες στοιχεία για το πόσο ευάλωτες είναι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι προαπαιτούμενο για όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να τις λογίζουν ως παράγοντες ρίσκου και να κάνουν την κατάλληλη εκτίμηση και διαχείριση. Δεν παρέλειψε η Κριστίν Λαγκάρντ να πάει και ένα βήμα πιο πέρα, τονίζοντας την αποτυχία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δώσουν στοιχεία για την έκθεσή τους.
Επί του παρόντος, όπως πρόσθεσε η Λαγκάρντ, «η ΕΚΤ επανεξετάζει τον βαθμό στον οποίο οι σχετιζόμενοι με το κλίμα κίνδυνοι γίνονται αντιληπτοί από την αγορά και κοστολογούνται, ενώ δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ενσωματώνουν τέτοιου είδους κινδύνους στην αποτίμηση της δανειοληπτικής αξιοπιστίας». Ενα ακόμα στοιχείο που έδωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι τα αρμόδια στελέχη της κάνουν προπαρασκευαστική δουλειά, ώστε να καταρτιστεί ένα μακρόπνοο τεστ κοπώσεως για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο θα συνυπολογίζει το σχετιζόμενο με την κλιματική αλλαγή ρίσκο – τα πρώτα συναφή αποτελέσματα αναμένονται πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους. Αξίζει να επισημανθεί, εν κατακλείδι, όπως τόνισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει μόνο να δημοσιοποιήσουν το πόσο ευπαθή είναι στην κλιματική αλλαγή και να αποτιμήσουν τους κινδύνους που προκύπτουν, αλλά και να συμβάλουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας, παρέχοντας την αναγκαία χρηματοδότηση.
Πηγή:energia.gr