ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον αέρα απειλεί να τινάξει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας η δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE

25-02-2020

Παρά το θερμό ενδιαφέρον που έχουν ισχυροί εγχώριοι όμιλοι για την εξαγορά του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ, και παρότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί για κάποιους εξ΄αυτών πυλώνα των στρατηγικών σχεδιασμών τους στην εμπορία και προμήθεια αερίου, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κερδίσει η ΔΕΠΑ τη δικαστική εκκρεμότητα που έχει με την λιπασματοβιομηχανία ELFE.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα διαλαμβανόμενα, η πρωτόδικη απόφαση που έχει κερδίσει η ELFE αποτελεί εν δυνάμει βόμβα για τα ταμεία της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί διαγωνισμός, παρά μόνον εάν εν τω μεταξύ απενεργοποιηθεί η «βόμβα» με νέα τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τη Δημόσια Εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου δικαίωνε την ELFE και καλούσε την ΔΕΠΑ να της επιστρέψει ποσά ύψους 63 εκατ ευρώ (για την περίοδο 2010-2015), θεωρώντας καταχρηστικό τον τρόπο τιμολόγησης από τη Δημόσια Εταιρεία, και τη μετακύλιση προς αυτήν, της ρήτρας πετρελαίου της Gazprom.

To θέμα θα ήταν απλούστερο εάν σχετιζόταν μόνον με τις αξιώσεις της λιπασματοβιομηχανίας. Αντίθετα, εάν δικαωθεί η ELFE και σε τελικό βαθμό, τότε νομιμοποιούνται να εγείρουν απαιτήσεις κατά της ΔΕΠΑ και άλλοι πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγοί κ.λπ.) που προμηθεύονταν αέριο βάσει συμβάσεων, ζητώντας και εκείνοι επανυπολογισμό των χρεώσεών τους.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα ποσά που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι πελάτες της ΔΕΠΑ αριθμούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με το θέμα αυτό να είναι σε εκκρεμότητα, ουδείς σόφρων επενδυτής θα προσερχόταν στο διαγωνισμό για να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Συνεπώς το θετικό σενάριο απαιτεί, πρώτον, να γίνει σύντομα το εφετείο και δεύτερον, να είναι θετική η απόφαση για τη ΔΕΠΑ. Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να προεξοφληθεί, αξιόπιστοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δύσκολα θα χάσει η ΔΕΠΑ και σε δεύτερο βαθμό, καθώς η επιχειρηματολογία της είναι ισχυρή.

Ωστόσο, για το χρόνο εκδίκασης της έφεσης τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα, δεδομένου ότι δύσκολα θα ανέμενε κανείς να λήξει η υπόθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό όμως τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό. Διότι ακόμα και αν η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προχωρήσει κανονικά, στις επόμενες φάσεις, από τη στιγμή που θα ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), θα εμφανιστούν τα ερωτήματα των επενδυτών και βεβαίως τα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα κατατέθηκε η έφεση της ΔΕΠΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους ισχυρισμούς της ELFE ότι δηλαδή ο τρόπος τιμολόγησης από τη πρώτη, με βάση τη φόρμουλα Gazprom, είναι καταχρηστικός, και την έβλαψε οικονομικά.

Στην έφεσή της η ΔΕΠΑ αντικρούει τους ισχυρισμούς του Πρωτοδικείου ότι θα έπρεπε να τιμολογεί την ELFE με βάση τα μοντέλα των δυτικοευρωπαικών hubs, όπως το ολλανδικό (TTF), εξηγώντας ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, αφού η ελληνική αγορά δεν είναι διασυνδεδεμένη, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άλλοι πελάτες της Gazprom, βασικού προμηθευτή των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τιμολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Επισημαίνει ότι η επιχειρηματολογία της πρωτόδικης απόφασης είναι αβάσιμη, ενώ παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα τιμολόγησης, κάποιων εκ των εκατοντάδων συμβάσεων άλλων πελατών της ρωσικής εταιρείας, που παίρνουν φυσικό αέριο με την ίδια φόρμουλα, όπου δηλαδή μεγάλη βαρύτητα έχουν οι διακυμάνσεις του πετρελαίου (oil indexed). 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή