Κ. Βέττα: Έλλειψη αναλογιστικής μελέτης για την σκοπιμότητα της απολιγνιτοποίησης
Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 61 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».
Στην επερώτηση, μίλησε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, ως μια από τους εφτά ερωτώντες Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κ. Βέττα στην ομιλία της αρχικά αναφέρθηκε στην έλλειψη αναλογιστικής μελέτης για την σκοπιμότητα της απολιγνιτοποίησης:
«Θα ήθελα, αρχικά, να μας ενημερώσετε γιατί δεν καταθέσατε μια αναλογιστική μελέτη, ένα master plan. Η κυβέρνηση επαίρεται για το επιτελικό κράτος, δεν θα έπρεπε, μια τέτοια τεχνοκρατική κυβέρνηση, να μας καταθέσει μια μελέτη σκοπιμότητας πριν την ανακοίνωση, μια μελέτη επιπτώσεων που να τεκμηριώνει την ανάγκη να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο η απολιγνιτοποίηση σε μια περιοχή η οποία βασίζει το ΑΕΠ της σε ποσοστό περίπου 40-45% στην συγκεκριμένη δραστηριότητα;
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα Δυτικής Μακεδονίας), με ανακοίνωσή του στις 16 Δεκεμβρίου, ομοίως, στηλιτεύει την έλλειψη Master Plan για τον τρόπο και το κόστος της απολιγνιτοποίησης, υιοθετώντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα και τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμένω στο ερώτημά μου: γιατί δεν κρίνατε σκόπιμο να γίνει Μaster Plan και το μεταθέσατε για το καλοκαίρι; Γιατί δεν προηγήθηκε της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού; Πως ορίστηκαν τα χρονικά σημεία του 2023 και του 2028; Τι απαντάτε στην Dg Regio που σε επίσημη τοποθέτησή στην ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η δίκαιη μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μετά από δεκαετίες προετοιμασίας και μέτρων, όπως εξάλλου έγινε στο Ρουρ και το Έμσερ της Γερμανίας;»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τις οποίες επεσήμανε τα εξής:
Για τα φωτοβολταικά: Θα ξεκινήσουν, στην καλύτερη περίπτωση σε 2 με 3 χρόνια. Ωστόσο δεν εξασφαλίζουν μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς μετά την κατασκευή τους δεν απαιτείται υψηλός αριθμός προσωπικού. Εμμένετε στην αστήρικτη άποψη ότι τα έργα για τα φωτοβολταικά θα ισορροπήσουν τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν; Σας έχει απασχολήσει το γεγονός ότι απαιτούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα γης (από 30.000-45.000) τα οποία θα πρέπει να είναι επιπεδοποιημένα και ασφαλή; Πότε θα προλάβετε να τα κάνετε; Γνωρίζετε ότι απαιτείται μια δεκαετία τουλάχιστον για την οριστική συμπύκνωση και τη συνοχή και των εδαφών ώστε να μην υπάρχουν καθιζήσεις; Έχετε εξασφαλίσει τα στρέμματα, για τα 2 gw φωτοβολταικών;
Επίσης, που είναι τα σχέδια για την εθελούσια αποχώρηση των εργαζομένων, όταν μάλιστα σε λίγους μήνες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή; Πως θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα που αναφέρει ότι για κάθε μια θέση εργαζομένου στην ΔΕΗ δημιουργούνται/συντηρούνται 2,6-4 θέσεις εργασίας στην περιοχή; Τι θα κάνετε με τους πάνω από 4.000 εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν στην περιοχή;»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών, ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα της μετεγκατάστασης οικισμών:
«Τέλος, κάτι ειδικότερο που χρήζει απάντησης: η ΔΕΗ ήταν σε συζητήσεις για την μετεγκατάσταση οικισμών, όπως αυτός της Ακρινής. Μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για τη μετεγκατάσταση που μέχρι τότε δεν προβλεπόταν. Τι θα κάνετε εσείς, δεδομένου του σχεδίου σας για απολιγνιτοποίηση της περιοχής;»
Στην δευτερολογία της η κ. Βέττα έθιξε τα ζητήματα της αύξησης της τιμής του ρεύματος ήδη από τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ μίλησε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και για το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Τέλος, οι παριστάμενοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν Α.Κ.Ε. (αίτηση κατάθεσης εγγράφων) για την προσκόμιση από το αρμόδιο Υπουργείο του Business Plan της ΔΕΗ.
Πηγή:energypress.gr