ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σδούκου: Μπαράζ θετικών μέτρων για τις ΑΠΕ ως τα τέλη του χρόνου - Θεσμικό πλαίσο για υβριδικά - Εκτός διαγωνισμών οι μεγάλες επενδύσεις πάνω από 250 MW

06-09-2019

Έξι ρυθμίσεις πρωθεί η κυβέρνηση στον τομέα των ΑΠΕ ως τα τέλη του έτους ώστε να γίνει πράξη η ανάπτυξή τους και να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως ανέφερε σήμερα η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο SE Europe Energy Forum.

Αρχικά, η κα Σδούκου προανήγγειλε την επίσπευση της εκπόνησης του νέου Ειδικού Χωροταξικού μέσω της πρόσληψης συμβούλου μέσα σε τρεις μήνες, ώστε να προετοιμαστεί το σχέδιο πιο γρήγορα.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα προωθήσει σύντομα στην Κομισιόν το νέο πλαίσιο που θα αφορά τους υβριδικούς σταθμούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είτε αυτά πρόκειται να παραμείνουν αυτόνομα είτε να διασυνδεθούν. Το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο θα προετοιμαστεί άμεσα, τόνισε, καθώς οι σταθμοί αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην ευστάθεια.

Επιπλέον, η κα Σδούκου προανήγγειλε και τη δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων ΑΠΕ άνω των 250 μεγαβάτ δίχως να συμμετέχουν στους διαγωνισμους. Όπως ανέφερε σχετικά, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί θετικά για την αποζημίωση των εν λόγω έργων μέσω της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης. Τη σχετική διαδικασία θα νομοθετήσει το ΥΠΕΝ, καθώς τα έργα αυτά έχουν το πλεονέκτημα μεγάλης αύξησης της "πράσινης" ενέργειας. Πολύ περισσοτερο όταν  εκδηλώνεται ήδη  ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Από εκεί και πέρα, η γ.γ. του ΥΠΕΝ υποσχέθηκε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τις πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ με  ΣΕΔΠ, καθώς υπάρχει σήμερα νομικό κενό για τις αποζημιώσεις τους μετά την 1η Ιουλίου. Μάλιστα, θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη συνολική εκκαθάριση του οφειλόμενου ποσού, καθώς τα έργα αυτά έως τον Ιούλιο αμείβονταν έναντι για το 90% της παραγόμενης ενέργειας.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση των διασυνδέσεων που διευκολύνουν την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στα νησιά.

Ένα ακόμη στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, τέλος, τα όσα ανέφερε η κ. Σδούκου για την  απλοποίηση της αδεοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ ώστε να γίνεται μέσα σε δύο χρόνια «μακριά από την τυπολατρία της δημόσιας διοίκησης». "Έτσι θα περιοριστούν τα παράπονα των επενδυτών", τόνισε σχετικά η κα Σδούκου. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ΡΑΕ ξεκιναει την απλοποίηση από τις Αδειες Παραγωγής. «Παράλληλα, θα στριμώξουμε τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία, όπως ο ΑΔΜΗΕ για τις συμβάσεις σύνδεσης, ώστε να επιταχύνουν το στάδιο που τους αντιστοιχεί, είτε με τυποποίηση της διαδικασίας είτε με outsourcing», ανέφερε.

Στην περίπτωση της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες. «Το προηγούμενο υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι το 10% των αυτοκινήτων το 2030 πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Το 10% σημαίνει 560.000 αυτοκίνητα. Για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 πρέπει να πωλούνται 46.000 ηλεκτρικά οχήματα τα χρόνο, είπε η κ. Σδούκου και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό θέλουμε να το μαζέψουμε, να θέσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης».

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι προχωρά, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, η έκπτωση του φόρου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το άνοιγμα της πλατφόρμας για το «Εξοικονομώ κατ Οίκον».

Υπογράμμισε ότι μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε καλά επίπεδα ενεργειακής εξοικονόμησης, όμως - όπως εξήγησε - αυτό οφείλεται περισσότερο στην κρίση και στην μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών και όχι στο ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ενεργειακά αποδοτική χώρα. Τόνισε, ότι οι αδειοδοτήσεις των ενεργειακών επενδύσεων πρέπει να ακολουθούν την ευρωπαϊκή οδηγία και να δίνονται εντός διετίας, ενώ πρέπει να αποφευχθούν οι «επαναλήψεις» από την πλευρά των υπηρεσιών στις διαδικασίες με τους επενδυτές. Σημείωσε, ότι προχωρά το νέο χωροταξικό ειδικό πλαίσιο στις ΑΠΕ σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Οικονόμου. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα συνεισφοράς των υβριδικών σταθμών και των συστημάτων αποθήκευσης, το κόστος των οποίων ολοένα και μειώνεται.

Ακόμη, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στον εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο για την μείωση των εκπομπών αερίων άνθρακα. «Νομίζω ότι μπορούμε να προλάβουμε το χρόνο και να πετύχουμε αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε πως το ευκταίο μπορεί να γίνει εφικτό».

Επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050, προσαρμόζεται στην γενική απαίτηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να αναληφθούν από τις κυβερνήσεις «τολμηρές, καινοτόμες, οριζόντιες δράσεις για να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή».

«Η μετάβαση αυτή δε θα γίνει με το βαμβάκι, γιατί ανατρέπουν όλη την παραγωγική διαδικασία που ξέρουμε. Από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, πρακτικές εξοικονόμησης, μέχρι τον τρόπο που ασκείται η ενέργεια», υπογράμμισε.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή