ECON -Economy, ecology, construction
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΥΠΕΝ: Ολοκληρωμένη πρόταση για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο του 2020 – Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με Κομισιόν

25-11-2019

Τα μάτια της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρ. Επιτροπής για την ενέργειας, είναι στραμμένα στο υπουργείο ΠΕΝ και συγκεκριμένα στην πρόταση των διορθωτικών αντιμονοπωλιακών μέτρων που έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει καταλήξει ακόμη στα μέτρα που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση δύο στόχους:

1. Την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά τη συμμόρφωση της χώρας σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, ενώ οι Βρυξέλλες συνδέουν το σκεπτικό της με τη συνολική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από το καλοκαίρι, η Ευρ. Επιτροπή ήταν αντίθετη με την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς τις ενέτασσε και αυτές ως μέρος της συμφωνίας της Αθήνας μαζί με την πώληση των δύο λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι με το πακέτο της απολιγνιτοποίησης και η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής (έως το 2023 θα κλείσει η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων) καθώς και με το κλείσιμο πριν το καλοκαίρι της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου το κεφάλαιο της καταδικαστικής απόφασης μπορεί να κλείσει.

2. Την παρουσίαση συνολικά μιας πρότασης η οποία θα οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς.

Πηγές αναφέρουν ότι συγκεκριμένα μέτρα για την ώρα δεν έχουν επιλεχθεί από την ελληνική πλευρά αλλά θα είναι σε θέση να τα προτείνει στις αρχές του Ιανουαρίου ώστε να ακολουθήσει διαπραγμάτευση στα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί επαναφορά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, θεωρώντας το μέτρο αυτό ως ιδιαιτέρως ζημιογόνο για τη ΔΕΗ και χωρίς ταυτόχρονα να έχει φέρει τα αποτελέσματα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς. Δηλαδή να πέσει το μερίδιο της στο 50%.

Οι Βρυξέλλες κατά τις ίδιες πληροφορίες σε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρνητική απέναντι στην κυβερνητική απόφαση να καταργήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ κι επέμενε στη διατήρηση τους. Η Αθήνα αντιδρούσε και μάλιστα το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που είχε λάβει προ δύο εβδομάδων ήταν πιο αιχμηρό, χωρίς όμως να αμφισβητεί την μεταρρύθμιση του κλεισίματος.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης θα συμπεριλαμβάνει και το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, όπως αυτό θα υποδεικνύεται από το business plan της ΔΕΗ (αναμένεται τον επόμενο μήνα) αλλά και τα μέτρα του ΕΣΕΚ.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή