Μυλωνάς: Νούμερο ένα χρηματοδότης του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα
Στην αύξηση των πιστώσεών της προς τον ενεργειακό τομέα κατά 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της για τη στήριξη της ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς.
Μιλώντας από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας γνωστοποίησε ακόμη ότι η εγκεκριμένη πιστωτική έκθεση του ιδρύματος στον ενεργειακό τομέα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το μερίδιο αγοράς του διαμορφώνεται σήμερα στο 40%.
" Έχουμε ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση του ενεργειακού τομέα. Κάναμε τη σχετική στρατηγική επιλογή πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα είμαστε ο πρώτος πάροχος χρηματοδότησης στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα" επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, ενώ υπενθύμισε ότι η Εθνική διεκδίκησε -και πέτυχε- την ανάληψη πολύ σημαντικών συμβάσεων στον ενεργειακό τομέα, όπως αυτή που αφορά τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ¨και βεβαίως πρόκειται να υπάρξουν και άλλες".
Πρόσθεσε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, καθώς εκτιμάται ότι έχει ήδη πολύ σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη και ότι θα αποτελέσει έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς και στα επόμενα χρόνια.
"Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ, η τιμή των ευρωπαϊκών αδειών εκπομπών (άδειες άνθρακα) έχει αυξηθεί σε περίπου 25 ευρώ ανά τόνο, έναντι μόλις 5 ευρώ προ διετίας. Στο σκηνικό αυτό, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20 ευρώ/μεγαβατώρα την τελευταία διετία, στα περίπου 70 ευρώ, το υψηλότερο επιπεδο στην Ευρώπη. Καθώς οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε περίπου 30 ευρώ/τόνο, η ανάγκη για μετάβαση σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο έχει γίνει άμεση. Δεδομένου ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι επιλογή, χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και φυσικού αερίου" σημείωσε.
Οι επενδυτικές ανάγκες ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την επόμενη 10ετία αποτελούν ευκαιρία για τις τράπεζες, αλλά...
Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ακόμη πως εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι της, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), ίσο ποσό στη συνδεσιμότητα και τα υπόλοιπα στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά.
"Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Όμως, τα μεγάλα (ενεργειακά) έργα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν. Είναι τεράστια σε όγκο (...) κι έχουν μεγάλη περίοδο επώασης, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει ροή κεφαλαίου, για να γίνει αποπληρωμή, άρα πρέπει ο πάροχος της χρηματοδότησης να μπορεί να συνεχίσει την παροχή κεφαλαίου άσχετα από αυτό", υπογράμμισε.
Πηγή:energypress.gr