ECON -Economy, ecology, construction
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Ενδεχόμενη αρνητική έκθεση στις 24/9 συνεπάγεται βίαια μέτρα για τη ΔΕΗ - Αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο

07-09-2019

Κρίσιμο ορόσημο για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται η έκθεση του ορκωτού λογιστή, Ernst & Young που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς ενδεχόμενο "αρνητικών" διατυπώσεων και συμπερασμάτων προεξοφλεί την εφαρμογή βίαιων μέτρων για την διάσωση της ΔΕΗ και την αναστροφή της μέχρι τώρα πορείας. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τoυς δημοσιογράφους Φαίη Μαυραγάνη, Κωστή Πλάντζο και Αιμίλιο Περδικάρη. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο. Σημείωσε δε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ξεφεύγει κατά πολύ από τα "στενά" όρια της Επιχείρησης και του μοντέλου διαχείρισης που επιλέγει να υιοθετήσει καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, κάτι τέτοιο "θα έχει επίπτωση τελικά στα δάνεια της επιχείρησης, αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει επίπτωση στις τράπεζες, διότι η ΔΕΗ έχει πολλά δάνεια και επηρεάζονται οι τράπεζες." 

Στη συνέχεια της συνέντευξης επανέλαβε τη δέσμη μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΕΝ σχετικά με την σωτηρία της ΔΕΗ, όπου βασικός άξονας είναι να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης και να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η ρευστότητα αυτής. 

Δείτε αναλυτικότερα ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός στο τηλεοπτικό σταθμό Open 

Φ.Μ.: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Κ.Μ.: Καλημέρα και καλώς σας βρήκα. 

Φ.Μ.: Καλώς μας ήρθατε. Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε. Είναι η πρώτη πολιτική μας συνέντευξη για φέτος. Και εύχομαι να είστε γουρλής και να είμαστε και εμείς για το δικό σας έργο. Παραδοσιακά σε αυτό το χώρο ακούμε εξαγγελίες, ακούμε παροχές. Έχουμε ακούσει μάλλον, όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλά. Θα ακούσουμε και φέτος;

Κ.Χ.: Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει από την αρχή να είναι συγκεκριμένος, σαφής και να δεσμεύει ολόκληρη την κυβέρνηση πάνω σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έτσι θα κινηθεί και εδώ. Θα μιλήσει για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη χρονιά, μέχρι την επόμενη έκθεση της Θεσσαλονίκης. Και επομένως του χρόνου όλοι θα μπορούν να μας κρίνουν, αν αυτά που λέμε σήμερα τα έχουμε κάνει ή όχι. 

Κ.Π.: Θα είναι ένας οδικός χάρτης, αλλά θα έχει προφανώς και μέτρα που θα νομοθετηθούν από τον Οκτώβριο κιόλας: είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που περιμένουμε, είναι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί και πράγματα που έχουν εξαγγελθεί. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα στα οποία θα γίνει αναφορά, αλλά περιμένουμε και κάποιες εκπλήξεις ίσως, εκτός από τα ήδη δρομολογημένα; 

Κ.Χ.: Αν υπάρχουν εκπλήξεις, δεν έχει νόημα να τις αποκαλύψω. Θα καταλάβετε το βράδυ. Πάντως, μετά βεβαιότητος, έχουμε μπροστά μας ένα διυπουργικό νομοσχέδιο για την ανάπτυξη. Στο οποίο υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που ανήκουν και στο δικό μας υπουργείο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κ.Π.: Δεν θα είναι δηλαδή απλά ένας αναπτυξιακός νόμος; Θα είναι ευρύτερος, θα επιλύει πολλά ζητήματα; Όχι μόνο ένας νόμος με κίνητρα για επενδύσεις; 

Κ.Χ.: Βεβαίως. Ναι. Θα είναι θέματα που αφορούν στο υπουργείο Ανάπτυξης προφανώς αλλά και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο υπουργείο Υποδομών κτλ. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο οριζόντια επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που είναι ζητούμενο για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. 

Κ.Π.: Είναι ζητούμενο, αλλά δεν διατάζονται δια νόμου. Πρέπει να γίνει έργο, αυτό λέμε. Πρέπει να δούμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. 

Κ.Χ.: Και νομίζω ότι ήδη έχετε δει κάποια απτά δείγματα. Βλέπετε τον αγώνα δρόμου που γίνεται για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με το Ελληνικό. Πάλι διάφορα υπουργεία συμμετέχουν και κυρίαρχο ρόλο έχουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Βλέπετε ότι η Cosco προχωρεί την επένδυσή της στον Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας την ενθαρρύνει. Βλέπετε ότι αυτή την εβδομάδα εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίναμε τις 3 αδειοδοτήσεις που εκκρεμούσαν [για την επένδυση στις Σκουριές] και είχε προσφύγει η εταιρεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός δείχνοντας τελικά ότι υπήρχαν εμμονές εναντίον των επενδύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και εμείς προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κ.Π.: Χρειαζόμαστε όμως και μικρές επενδύσεις εκτός από αυτές τις μεγάλες. Η ΔΕΘ είναι μία κατεξοχήν έκθεση των μικρομεσαίων που προσπαθούν να βρουν ζωτικό χώρο. 

Κ.Χ.: Βεβαίως χρειαζόμαστε. Όταν πάρει μπροστά η μηχανή επηρεάζει όλο το αυτοκίνητο, δεν επηρεάζει μόνο κάποιους τροχούς. Και αυτή είναι η προσπάθειά μας. Ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Τώρα, μπροστά μας έχουμε και το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπου ήδη έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά για συγκεκριμένες μειώσεις φόρων. Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. 

Φ.Μ.: Δώσαμε ήδη ένα δείγμα κ. υπουργέ. Φόρος μισθωτών στο 9% από το 22%, φόρος επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, στα μερίσματα και τα λοιπά. Αυτά είναι κάποια που τα ξέρουμε ήδη. Τι θα ακούσουμε στη ΔΕΘ; Θα μας δώσετε κάποια είδηση;

Κ.Χ.: Όχι, πρώτα από όλα διότι δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός. Και δεύτερον διότι και να ήμουν, πρέπει να αφήσουμε να μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Αλλά βλέπετε ότι, τουλάχιστον μέχρι τώρα- θα μας κρίνετε κάθε μέρα- επιδιώκουμε να τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας σε όλα τα πεδία. Αν δείτε τι έχουμε νομοθετήσει, είναι αυτά που είχαμε πει προεκλογικά. Είχαμε μετρήσει τα λόγια μας, είχαμε πει λίγα, διότι θέλαμε να τα κάνουμε όλα. 

Φ.Μ.: Να πάμε λίγο στο πλαίσιο; Αυτές τις μέρες είχαμε τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ για το πλεόνασμα. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ενώ βρήκατε το πλαίσιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εσείς δεν προχωράτε. Τι απαντάτε σε αυτό;

Κ.Χ.: Ποιος έχει λεφτά να μοιράσει και δεν το κάνει; Ό,τι περιθώρια υπάρχουν- πραγματικά περιθώρια, όχι στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ- θα τα εκμεταλλευθούμε. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε είναι να κρατήσουμε ψηλά την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί κρατώντας ψηλά την αξιοπιστία μας με μια σοβαρή διακυβέρνηση, αλλά και με πράξεις οι οποίες θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας, τότε θα πείσουμε τους εταίρους μας- και εγώ πιστεύω ότι θα συμβεί- έτσι ώστε να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα, να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και επομένως να μπορέσουμε να ρίξουμε περαιτέρω τους φόρους.  

Φ.Μ.: Άρα μιλάμε για το 2021    ;

Κ.Χ.: Θα είναι ο Πρωθυπουργός σαφής το απόγευμα. 

Φ.Μ.: Κατάλαβα, πάμε στα δικά σας γιατί στα άλλα δεν μας απαντάτε. 

Κ.Χ.: Σας απαντώ μέχρι εκεί που μπορώ να σας απαντήσω. 

Φ.Μ.: Το καταλαβαίνω. 

Α.Π.: Δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα το θέμα της επιστροφής των κερδών των ομολόγων, που θα μπει και στο EWG και στο Eurogroup ενδεχομένως αν φτάσουμε ως εκεί; Μπορεί να είναι γιατί έχουμε καλύτερα νέα. Δεν μπορεί να φέρει κάποιες ελαφρύνσεις ακόμα και από την επόμενη χρονιά, αν μειωθεί- εμμέσως με αυτό τον τρόπο- ο στόχος από το 3,5% στο 2,9%; Είναι 0.6% αυτή η ελάφρυνση.

Κ.Χ.: Κοιτάξτε. Μετράει ο κ. Σταϊκούρας όλα τα περιθώρια. Είδατε ότι αυτή τη χρονιά μπορέσαμε να κάνουμε νωρίτερα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα την κάναμε το 2021, του χρόνου. Τελικώς μπορέσαμε και τη φέραμε νωρίτερα. Όλα τα περιθώρια που υπάρχουν θα εξαντληθούν. Αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν ζούμε σε μια παραδεισένια χώρα. Ζούμε σε μια χώρα που ταλανίζεται ακόμα από την κρίση. Και προσπαθούμε μέσα στα περιθώρια που έχουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. 

Φ.Μ.: Να πάμε λίγο σε ένα τεράστιο θέμα κ. Υπουργέ που είναι το θέμα της ΔΕΗ.

Κ.Χ.: Πολύ παράξενο που με ρωτάτε για τη ΔΕΗ. Συνήθως δεν με ρωτάνε. 

Φ.Μ.: Ε, τι λέτε τώρα! (γέλια). Θα σας ρωτήσω ευθέως: Είναι διασφαλισμένο το μέλλον της επιχείρησης; 

Κ.Χ.: Αυτό προσπαθούμε. Και πιστεύω πια, πως ναι. Βέβαια έχουμε μπροστά μας- και έχω και εγώ προσωπικά αν θέλετε- δυο κάβους να περάσουμε. Ο ένας κάβος είναι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young- που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση με βάση τη νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς. Η προηγούμενη έκθεση ήταν αρνητική και είπε ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητος στους επόμενους μήνες. Αν, χτύπα ξύλο, και αυτή η έκθεση στις 24 Σεπτεμβρίου βγει και αυτή αρνητική, ο ορκωτός θα ζητήσει βίαια μέτρα τα οποία θα ξεκινάνε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής [της επιχείρησης] στο χρηματιστήριο.

Φ.Μ.: Αυτό είναι πολύ σοβαρό που μας λέτε. 

Κ.Χ.: Και θα έχει αυτό επίπτωση τελικά στα δάνεια της επιχείρησης, αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει επίπτωση στις τράπεζες, διότι η ΔΕΗ έχει πολλά δάνεια και επηρεάζονται οι τράπεζες.

Φ.Μ.: Τι λέτε τώρα! Άρα είναι ανοιχτό το τι θα γίνει. Διότι πήρατε κάποια μέτρα. Και θα δούμε και την κάρτα. Παρακαλώ πολύ να δείξετε και την κάρτα. 

Κ.Χ.: Μα για αυτό ανακοινώσαμε και τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Δεν το κάναμε γιατί έχουμε χόμπι να ανακοινώνουμε μέτρα.

Κ.Π.: Από την εποχή που είχε γραφτεί η προηγούμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και την οποία την είχαμε παρουσιάσει και στην εκπομπή μας γιατί ακριβώς χτύπαγε καμπανάκια και... 

Φ.Μ.: Μισό λεπτό Κωστή μου να δούμε και την κάρτα. Τα μέτρα που ανακοινώσατε λοιπόν: Από 9 λεπτά στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα από 01.09.2019. Αύξηση 16%-20% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μείωση 50% στην έκπτωση συνέπειας, όπου εδώ αρκετός κόσμος αντιδρά διότι λέει ότι «είμαι ο συνεπής, δεν είμαι ο μπαταχτσής. Προσπαθώ να μαζέψω τα λεφτά να πληρώσω τον λογαριασμό, άρα γιατί να μου κοπεί αυτό, από 10% στο 5%». Μείωση ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ, άρα εδώ ισορροπεί κάπως η αύξηση. Μείωση 50% στο Κοινωνικό Τιμολόγιο των αναπήρων. Κατάργηση εκπτώσεων στο 30% από 75% για τους εργαζόμενους. Δεχτήκατε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για αυτά. Φτάνουν αυτά μέτρα;

Κ.Χ.: Ακούστε. Το ταμείον ήταν μείον 900-950 εκατ. ευρώ. Κάπου εκεί. Εγώ είχα πει αμέσως μετά τις εκλογές για 750 εκατ. αλλά τελικώς το πρόβλημα, καθώς περνούσαν οι μέρες μεγάλωνε. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να βρεθούν.

Φ.Μ.: Με αυτά τα μέτρα βρίσκονται τα χρήματα κ. υπουργέ; 

Κ.Χ.: Πιστεύω πως ναι. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις. Όσο περισσότερο μπορούσαμε. Ήμασταν, αν θέλετε, τυχεροί διότι υπήρχαν δύο μαξιλάρια. Το ένα μας το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι σαφής, ήταν ο ΦΠΑ στην ενέργεια που είχε μειωθεί από 13% στο 6%. Και το δεύτερο ήταν το μαξιλάρι που υπάρχει στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή στο λογαριασμό που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) 180 εκατ. ευρώ. Και αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις μειώσεις με τις αυξήσεις. Δηλαδή, η ΔΕΗ βάζει παραπάνω λεφτά στο ταμείο της, αλλά ο καταναλωτής δεν το καταλαβαίνει. Για να είμαι πλήρως σαφής. Είναι 2,5 ευρώ το μήνα η επιβάρυνση του καταναλωτή. Ακριβώς διότι τελικά το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από αυτό το οποίο φανταζομασταν. 

Α.Π.: Σε σχέση με αυτό που είπατε νωρίτερα- με την έκθεση που περιμένετε της Ernst & Young, στα τέλη Σεπτεμβρίου- κατάλαβα ότι ανησυχείτε πάρα πολύ, υπάρχει ένας κίνδυνος για απρόβλεπτες εξελίξεις. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να φτάσετε σε ένα σημείο- αν όχι τώρα, αργότερα- να πρέπει να αυξήσετε ξανά τα τιμολόγια; Δηλαδή αυτή εδώ η αύξηση να έχει πάει στράφι; 

Κ.Χ.: Μα όχι. Αυτό προσπαθήσαμε και το παρακολουθούμε κάθε μέρα. Πιστεύω ότι τώρα βάζουμε τις βάσεις και είναι μια πολιτική για την οποία καλούνται να βάλουν πλάτη όλοι. Δηλαδή- μέχρι τώρα μιλήσαμε για τους καταναλωτές- αλλά εμείς θα καταργήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Θα πει τώρα ο κόσμος, τι είναι αυτές οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ; Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος που αναγκάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να χάνει προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, των ανταγωνιστών της 600 εκατ. ευρώ. 

Φ.Μ.: Πότε θα καταργηθεί αυτό;

Κ.Χ.: Αυτό θα καταργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Επίσης αναφέρθηκα στο ΕΤΜΕΑΡ. Μη νομίζετε ότι αυτό άρεσε σε αυτούς που είναι παραγωγοί ΑΠΕ. Επίσης, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ- επειδή πάμε να σώσουμε την επιχείρηση όπου δουλεύουν- είπαμε ότι θα πρέπει να χάσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τα προνομιακά τιμολόγια που πληρώνουν διότι έχουν εκπτώσεις εδώ και πολλά χρόνια μέχρι 75%. Και είπαμε ότι θα κατέβουν στο 30% όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους τους στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού. 

Φ.Μ.: Αν όμως παρόλα αυτά η έκθεση στις 24 Σεπτεμβρίου είναι αρνητική. Εννοώ, αυτό το πακέτο αρκεί;

Α.Π.: Να διευκολύνω τη συζήτηση; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο που μας παρακολουθεί τώρα ότι δεν θα υπάρχουν νέες αυξήσεις τιμολογίων;

Κ.Χ.: Το μετρήσαμε. Σας είπα, αν θέλαμε αυτή την ώρα να μην κάνουμε καμία συζήτηση, θα μπορούσαμε να του δώσουμε και να πάει. Αλλά πήγαμε μέχρι εκεί που θεωρήσαμε ότι ήταν σωστό και μέχρι εκεί που υπήρχε η βεβαιότητα σε εμάς ότι θα αποφύγουμε περαιτέρω περιπλοκές. Να πάρει η ΔΕΗ μια ανάσα σε σχέση με τη ρευστότητα και μετά έχουμε τον άλλο σκόπελο που είναι εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ για να περάσουμε, αν θέλετε, και τις άλλες εξετάσεις με τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Και εκεί έχουμε μιλήσει για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έχουμε μιλήσει για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. 

Φ.Μ.: Σε τι βάθος χρόνου;

Κ.Χ.: Αυτά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται αμέσως. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο. Οι ιδιωτικοποιήσεις ας πούμε παίρνουν, ανάλογα με την περίπτωση, από 1 έως 2 χρόνια. Αλλά θα ξεκινήσει η προσπάθεια αμέσως. Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι κάτι θεωρητικό. Θα ξεκινήσουμε από το Αμύνταιο Ι και το Αμύνταιο ΙΙ και τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ- αφού περάσει ο χειμώνας, γιατί υπάρχουν και προβλήματα με τη θέρμανση των ανθρώπων, διότι εκεί υπάρχουν μονάδες τηλεθέρμανσης που στηρίζονται στους σταθμούς- προκειμένου να περάσουμε στη μετά λιγνίτη εποχή. Διότι, έτσι όπως είναι το πράγμα, έχουμε λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλο κόστος. Εάν οι παλιές λιγνιτικές μονάδες ήταν κλειστές και πληρώναμε τους εργαζόμενους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας κόστιζαν λιγότερο. 

Φ.Μ.: Άκουσα κ. υπουργέ και νομίζω ότι αφορά αρκετό κόσμο ότι ετοιμάζετε κάποια πακέτα στη λογική των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας. Τι είναι αυτά τα πακέτα; 

Κ.Χ.: Ναι. Αυτά θα τα εξειδικεύσει η επιχείρηση. Εγώ δεν είμαι ο μάνατζερ της επιχείρησης, αλλά προφανώς θα αφορούν κ. Μαυραγάνη αυτό που είπατε προηγουμένως. Αφορούν τους συνεπείς καταναλωτές. Η επιχείρηση κατέβασε την έκπτωση συνέπειας. Είχε κατέβει από την προηγούμενη κυβέρνηση, την προηγούμενη διοίκηση, από το 15% στο 10%. Τώρα κατέβηκε από το 10% στο 5% για να αντιμετωπιστεί αυτό το άνευ προηγουμένου ταμειακό πρόβλημα της επιχείρησης.

Φ.Μ.: Άρα ετοιμάζεται η ίδια να κάνει κάποιες…

Κ.Χ.: Ε, βέβαια. Γιατί η επιχείρηση είναι στην ελεύθερη αγορά, υπάρχει ανταγωνισμός.

Φ.Μ.: Πότε θα γίνει αυτό;

Κ.Χ.: Φαντάζομαι- σας είπα δεν είμαι ο μάνατζερ της επιχείρησης- στις αρχές του χρόνου. 

Α.Π.: Για το πολιτικό της υπόθεσης: Και εσείς στις δηλώσεις έχετε αποδώσει κάποιες ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ακούσει υπουργούς της κυβέρνησης- και κεντρικούς υπουργούς όπως τον κ. Γεραπετρίτη- να λένε ότι πρέπει να υπάρχει διερεύνηση από τη Βουλή. Θα υπάρξει διερεύνηση;

Κ.Χ.: Να σας πω. Πραγματικά με κατάπληξη παρακολουθώ το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. Κουνάει το δάχτυλο, δείχνει προς την πλευρά μας, σαν να έχουμε εμείς προηγούμενα με τον κόσμο και να θέλουμε να αυξάνουμε τα τιμολόγια και να παίρνουμε μέτρα. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί; Προφανώς έχει υπάρξει ένα τεράστιο ζήτημα που δημιουργήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Και να πω στον κόσμο κάνα δύο από αυτούς: Ο ένας λόγος είναι ότι υπήρξε μία χαλάρωση σε σχέση με την είσπραξη των τιμολογίων στο όνομα της προστασίας των φτωχών. Και να προστατευτούν οι φτωχοί! Και υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο. Και υπάρχουν μέτρα. Και στα μέτρα που δείξατε προηγουμένως βλέπετε ενίσχυση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αλίμονο! Αλλά εδώ χώθηκαν πονηρούληδες και υπήρξε μια κουλτούρα μη πληρωμών.

Φ.Μ.: Να σας πω κάτι κ. υπουργέ. Επειδή πάμε σιγά-σιγά για κλείσιμο. 

Κ.Χ.: Να πω αυτό. Το βασικό ήταν ότι στη θέση της «μικρής ΔΕΗ»- που με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν να πουληθεί το ⅓ της επιχείρησης για να βάλει η ΔΕΗ τα λεφτά στο ταμείο της, να αποφύγει αυτά τα προβλήματα και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις- συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα με την Κομισιόν- διότι πίεζε η Κομισιόν- να πάμε σε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή, να κατέβει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Για να γίνει αυτό έγιναν αυτές οι περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, από τις οποίες έχασε 600 εκατ. Βάλτε και ότι υπήρχε αμέλεια για τις λιγνιτικές μονάδες. Αυτή την εβδομάδα βγήκε μια μελέτη που δείχνει ότι μπαίνει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά είναι ευθύνες!

Κ.Π.: Πώς θα ανταγωνιστεί τώρα; Όταν άλλες εταιρείες έχουν την κιλοβατώρα 6,5 ευρώ; 

Κ.Χ.: Αφήστε κ. Πλάντζο. Η αγορά είναι ζωντανή. Και θα δείτε, θα δούμε, πώς θα εξελιχθεί. Θα δούμε πώς θα κινηθούν οι ανταγωνιστές. Καλό είναι οι καταναλωτές να μην παρασύρονται, να κοιτάνε συνολικότερα. Δεν το λέω γιατί θέλω να στηρίξω τη ΔΕΗ εις βάρος άλλων επιχειρήσεων. 

Κ.Π.: Αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να τα παρακολουθούμε.

Κ.Χ.: Πρέπει όλοι τα σχόλια που κάνουμε να μην παρασύρουν τους καταναλωτές. 

Φ.Μ.: Κ. υπουργέ, τι θα ακολουθήσει μετά; Ξέρουμε ότι γύρω στις 10:00 θα έρθει εδώ ο Πρωθυπουργός για την τελετή εγκαινίων. Και θα περιηγηθεί και στα περίπτερα. Εσείς;

Κ.Χ.: Εγώ ήμουν χθες στο Σέιχ Σου, γιατί είμαι και υπουργός Περιβάλλοντος. Μην το ξεχνάμε αυτό και είναι πολύ σημαντικό θέμα. Και η απολιγνιτοποίηση για την οποία μίλησα προηγουμένως είναι συνδεδεμένη και με το περιβάλλον. Διότι είναι μια πράσινη πολιτική. Είχα πάει στο δάσος Σέιχ Σου, διότι υπάρχει ένα φλοιοφάγο έντομο που έχει καταστρέψει το 10%-15% του δάσους. Και εκεί δώσαμε μία χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί πολυεπίπεδα το ζήτημα και είπα ότι είμαστε εδώ να δώσουμε και άλλα λεφτά, αν χρειαστεί. Πήγα στη λίμνη Κορώνεια που είχε πάει να καταστραφεί πριν από μερικά χρόνια. Γίνεται μία προσπάθεια ανάταξης της κατάστασης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και είπαμε ότι εκεί θα ξεκινήσουμε από τους βιολογικούς καθαρισμούς των χωριών που είναι γύρω από τη λίμνη. Γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο.

Φ.Μ.: Και σήμερα;

Κ.Χ.: Και σήμερα θα πάω στις Σέρρες, τώρα θα φύγω σε λίγο, για να πάω στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων. Γιατί πάω; Δεν πάω μόνο για τις Σέρρες, πάω κυρίως για να μιλήσω στους κατοίκους της Αττικής. Γιατί, το εργοστάσιο των Σερρών αυτό, της ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα δημιουργήσει ένα καινούργιο τοπίο στη διαχείριση των αποβλήτων στις Σέρρες ξεκίνησε το 2014. Ήμουν εγώ υπουργός Ανάπτυξης τότε. Το προχωρήσαμε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, τώρα ολοκληρώνεται. Είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εργοστάσιο, όπως και στην Κοζάνη ένα άλλο, όπως και στα Γιάννενα ένα άλλο για την Ήπειρο. Ενώ την ίδια στιγμή είχαμε προχωρήσει με τον κ. Σγουρό ένα τέτοιο σχεδιασμό για την Αττική. Ακυρώθηκε από την κ. Δούρου. Και τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει μόνο για ένα χρόνο! Εδώ οδηγούν οι δογματισμοί. 

Φ.Μ.: Μάλιστα κ. υπουργέ ραντεβού στην Αθήνα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

Κ.Χ.: Να ‘στε καλά. Καλή αρχή και καλή συνέχεια.

Φ.Μ.: Να είστε καλά.

Πηγή: energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή