ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χ. Φλουδόπουλος: Αλλάζει το κλίμα στους "σκληρούς" των θεσμών για τα ενεργειακά

24-01-2020

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς, χωρίς όπως αναμενόταν να υπάρξει συμφωνία για τις εκκρεμότητες και κυρίως για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Ωστόσο και σε αυτή τη συνάντηση, η εικόνα που μεταφέρεται για το κλίμα ήταν θετική.

Νωρίτερα, προχθές, είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μία ακόμη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους "policy makers” της Επιτροπής, η τρίτη κατά σειρά το τελευταίο διάστημα, με θέμα ακριβώς τα ενεργειακά. 

Κατά τη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο έχοντας ήδη διανύσει σημαντική απόσταση καλύπτοντας τις διαφορές που υπάρχουν, κυρίως ως προς το ζήτημα της "εναλλακτικής θεραπείας” (alternative remedy) για το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη. Επίσης συζητήθηκαν θέματα όπως το ελληνικό αίτημα για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας αλλά και ο μηχανισμός ευελιξίας.

Πέραν των θεμάτων που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή διευκρινίσεων, με στόχο να αποσταλεί από την ΕΕ το αναγκαίο "comfort letter” η σημαντικότερη αλλαγή που παρατηρήθηκε στη νέα αυτή συνάντηση, αφορούσε πρωτίστως στο κλίμα που αρχίζει σιγά, σιγά να δημιουργείται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις επίσημες επαφές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου προόδου, για τις ενεργειακές εκκρεμότητες έχουν ατύπως θεσμοθετηθεί και πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Η προχθεσινή συνάντηση ήταν η τρίτη κατά σειρά. Και ενώ οι τεχνικές αυτές επαφές είχαν ξεκινήσει με δυσπιστία από πλευράς θεσμών πλέον φαίνεται ότι ακόμη και οι "σκληροί” της Επιτροπής, αποδίδουν τα εύσημα για την σωστή και τεχνοκρατική προετοιμασία των συναντήσεων, αλλά και για το γεγονός ότι "για όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, υπάρχει πρόοδος”. 

Το κυριότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά ήταν η δυσπιστία από πλευράς θεσμών, καθώς είχε εμπεδωθεί η άποψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνειδητά είχε κωλυσιεργήσει εμπαίζοντας την Επιτροπή, ιδιαίτερα στο θέμα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οδηγώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο μέσω συγκεκριμένων χειρισμών και επιλογών. Αυτό το αρνητικό κλίμα είχε καταγραφεί και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι πλέον η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επιτύχει να πείσει τους θεσμούς ότι εννοεί τα όσα λέει για το άνοιγμα της αγοράς και την  επιθετική απολιγνιτοποίηση, απομένει να παράσχει διευκρινήσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τόσο δι ´αλληλογραφίας όσο και με νέες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, προτού οι δύο πλευρές καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, η οποία συναρτάται και με την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τις αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων και την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την έναρξη του νέου μοντέλου της αγοράς (target model). 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή