ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ επανέρχεται σε υγιή επίπεδα κερδοφορίας - Δεν υπάρχει ανάγκη πώλησης των υδροηλεκτρικών, η αγορά απελευθερώνεται

17-12-2019

Η ΔΕΗ επανέρχεται σε πιο υγιές επίπεδο κερδοφορίας και το χρέος της γίνεται ξανά βιώσιμο καθιστώντας εφικτή τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, τόνισε χθες παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το guidance για τα βασικά μεγέθη της εταιρείας, η ΔΕΗ το 2019 θα κλείσει τη χρήση με κύκλο εργασιών στα 4,85 έως 4,95 δισ. ευρώ (από 4,742 δισ. ευρώ πέρυσι) ενώ η κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 420 με 470 εκατ. ευρώ.

Το 2020 θα είναι η χρονιά που ο λόγος λειτουργικής κερδοφορίας προς καθαρό χρέος θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα: η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 650 - 700 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται η καταβολή των ΥΚΩ ενώ με τα ΥΚΩ θα κινηθεί στα 850 με 900 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα επίπεδα θα μπορεί η επιχείρηση να χρηματοδοτήσει ξανά τις επενδύσεις της, οι οποίες το 2018 ανήλθαν σε 747 εκατ. ευρώ, το 2019 θα κλείσουν στα 650 με 700 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα των 650 με 700 εκατ. ευρώ. 

Αυτό που θα κάνουμε είναι να στρέψουμε τις επενδύσεις μας από τα λιγνιτικά, που ήταν αναγκαίο να γίνουν στο παρελθόν προκειμένου οι μονάδες μας να συμμορφώνονται στους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, στις ΑΠΕ και τα Δίκτυα είπε ο κ. Στάσσης. Συγκεκριμένα τα περίπου 700 εκατ. ευρώ επενδύσεις του 2020 θα στραφούν σε ποσοστό 70% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε ποσοστό 30% στο δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ η ενίσχυση της κερδοφορίας θα προέλθει αφενός από την μείωση της ζημιογόνου λιγνιτικής παραγωγής που το 2018 κόστισε ζημιές 200 εκατ. και το 2019 300 εκατ. ευρώ και αφετέρου από την αύξηση της διείσδυσης στις ΑΠΕ. 

Εθελούσια

Ως προς το προσωπικό ο κ. Στάσσης έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία για το πλάνο ανανέωσης του προσωπικού της εταιρείας. Συγκεκριμένα σήμερα η ΔΕΗ έχει 15300 εργαζόμενους στον όμιλο και έχει ως στόχο το 2024 να φτάσει τους 11500 υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι μόνο φέτος η εταιρεία έχει 1600 αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση.

Στο επόμενο διάστημα προβλέπεται να αποχωρήσουν 4500 εργαζόμενοι εκ των οποίων το 60% θα φύγει με συνταξιοδότηση ή θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο 40% θα εξαντληθούν τα εργαλεία είτε κινητικότητας εντός του ομίλου, ή για μετάταξη στο δημόσιο ή για επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση σε συνδυασμό με πακέτα εθελούσιας κατά το πρότυπο του ΟΤΕ την περίοδο 2012 - 2014. 

Ομόλογο

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές χρηματοδότησης της ΔΕΗ ο κ. Στάσσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκδοση νέου ομολόγου ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της τιτλοποίησης οφειλών. 

Ως προς το ομόλογο, σημείωσε ότι η εταιρεία κρατά ανοιχτή την option ωστόσο καθώς δεν έχει κάποιο μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, έχει την δυνατότητα να περιμένει πιθανή νέα αναβάθμιση που θα βελτιώσει το επιτόκιο και το κόστος για την επιχείρηση. Ανάλογα με τις συνθήκες πάντως η επιλογή παραμένει ανοιχτή.

Σε ό,τι αφορά στην τιτλοποίηση των οφειλών, η εταιρεία λαμβάνει προσφορές για τα δύο πακέτα (για οφειλές μέχρι 60 μέρες και για οφειλές από 90 ημέρες και άνω) τις οποίες και αναλύει. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ίσως η ΔΕΗ αναζητήσει ακόμη καλύτερες προσφορές, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο τρίμηνο. 

Απελευθέρωση αγοράς

Η ΔΕΗ σύμφωνα με τον κ. Στάσση κατάρτισε τη στρατηγική της θεωρώντας ότι η απολιγνιτοποίηση απαντά στο ζητούμενο για τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της. Η εταιρεία δε θεωρεί ότι θα παραμείνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ σε οποιαδήποτε μορφή ή ότι θα χρειαστεί να πουληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ρυθμός μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ που θα συνεχιστεί θα αποδείξει ότι η αγορά απελευθερώνεται.

"Είδαμε ποια ήταν η πορεία της επιχείρησης όταν υπήρξε σκληρή αντιμετώπιση από τους θεσμούς” ανέφερε ο κ. Στάσσης προσθέτοντας ότι η επιταχυνόμενη απολιγνιτοποίηση συνιστά αλλαγή σελίδας που καταρρίπτει το επιχείρημα ότι η επιχείρηση έχει δεσπόζουσα θέση επειδή έχει το λιγνίτη. 

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την απολιγνιτοποίηση αλλά και μέσω του μηχανισμού ανάκτησης κόστους, κατά το πρότυπο που ακολούθησαν και άλλες χώρες. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή