ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

28-01-2020

Ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και η κίνηση πολιτών Κόσμος. 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Άτρακτος, στο κέντρο της Αθήνας, οι ομιλητές, Πέτρος Κόκκαλης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Δραγασάκης μίλησαν για τη Συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα για την Ευρώπη ως το 2050.  

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης ανέλυσε το κείμενο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς το παράλληλα ως το «πρώτο υπερεθνικό κείμενο που αντιμετωπίζει στο σύνολό του τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και προσπαθεί να φέρει μπροστά μια νέα κοινωνία». Όπως είπε, «οι δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά ένα αιτούμενο της οικολογίας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε όλον τον πλανήτη διαδηλώνουν και ζητούν άμεσα μέτρα και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή και μας ζητούν να ακολουθήσουμε την επιστήμη». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί «τον οδικό χάρτη για ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και μια συνολική μεταμόρφωση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Κόκκαλης, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Προτεραιότητα σε αυτήν την μετάβαση για εμάς που είμαστε στην Αριστερά είναι όχι μόνο να μην αφήσουμε κανέναν πίσω αλλά να πάμε όλοι μπροστά μαζί, να δουλέψουμε όλοι μαζί το 2020 και τα επόμενα χρόνια ώστε αυτός ο μετασχηματισμός να μην γίνει ερήμην των πολιτών».  

Το βίντεο με την ομιλία του Π. Κόκκαλη: https://www.youtube.com/watch?v=aEduZ2EmI2s&feature=emb_title

Στην ιστορική διάσταση της συμφωνίας έδωσε έμφαση ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σταθάκης κάνοντας μνεία στο New Deal και στο Σχέδιο Μάρσαλ. «Το New Deal το 1930 αποτέλεσε μια τεράστια, ταυτόχρονη τομή σε όλα τα θέματα. Όλες αυτές οι αλλαγές είχαν νόημα ακριβώς ως αλλαγή παραδείγματος  σε σχέση με τον Χούβερ, τη λεγόμενη “οικονομική ορθοδοξία”. Αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε και σήμερα». 

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι «Το Σχέδιο Μάρσαλ διπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες στην Αμερική». Οπότε, «κάθε μεγάλη τομή και κάθε μεγάλος μετασχηματισμός χρειάζεται πόρους», συνέχισε, για να εκφράσει τον προβληματισμό «Η ΕΕ με 1,1% του ΑΕΠ αμφιβάλλω αν θα κάνει Green New Deal». 

Το βίντεο με την ομιλία του Γ. Σταθάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=32UbyRN9If0&feature=emb_title

Ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία τονίζοντας, ωστόσο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης για μια παγκόσμια συμφωνία.

«Αντί οι μεγάλες δυνάμεις να προετοιμάζονται για νέους γύρους πολυδάπανων εξοπλισμών, ένα σύμφωνο για τη διάσωση του πλανήτη από την υπερθέρμανση θα μπορούσε να γίνει αφετηρία για ένα παγκόσμιο σύμφωνο ασφάλειας και ειρήνης» πρόσθεσε.   

«Για να σώσουμε τον πλανήτη πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» υπογράμμισε. «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να έχει επιτυχία στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και  του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι πολύ σωστή η πρόταση από τις ομάδες της Αριστεράς, των σοσιαλιστών και της οικολογίας που ζητούν να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης» ανέφερε.

«Θέλουμε να δράσουμε προωθητικά, να συνδέσουμε τον οικολογικό πρόβλημα με τον κοινωνικό, τον οικολογικό μετασχηματισμό με τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, να εντάξουμε τελικά την πράσινη  συμφωνία σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης. 

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε την ανάγκη για ένα «Δεκαετές Πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση και τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη», επισημαίνοντας την παράλληλη προτεραιότητα για «Ειδικές Προγραμματικές Συμφωνίες Δίκαιης Μετάβασης και Βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξης για τις περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα».

Το βίντεο με την ομιλία του Γ. Δραγασάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=P79Jzubd-4g&feature=emb_title

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή