ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φωτοβολταϊκά: Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας τον Ιούλιο με 23 νέα έργα και 142,8 MW

05-09-2019

Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο με 23 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 142,89 MW που κατακυρώθηκαν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑE, κάτι που μεταφράζεται σε αξιόλογη ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εν λόγω τεχνολογία.

Σύμφωνα με δεδομένα της GlobalData, τις επιδόσεις της Ελλάδας ακολούθησε Ισπανία και η Πορτογαλία, με 4 και 2 έργα, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν άλλωστε τα στοιχεία που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία συνθέτουν μία εικόνα σημαντικής ανόδου της αγοράς ηλιακής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τη ΡΑΕ, άνω των 6 GW νέας φ/β ισχύος, που μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας φωτοβολταϊκών ανά MW κυμαίνεται μεταξύ 700 και 800 χιλ. ευρώ.

Σε επίπεδο κατακυρωμένης ισχύος, οι 3 κορυφαίες εταιρείες για τον Ιούλιο αναδείχθηκαν η Luxcara GmbH (Γερμανία) με 121 MW και μία σύμβαση, η Spes Solaris (Ελλάδα) με 75,58 MW και επτά συμβάσεις και οι BlackRock, Efacec Power Solutions (Πορτογαλία) και Exus Management Partners (Ισπανία) με 24 MW και μία σύμβαση.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ για τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες, δρομολογείται η προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Επίσης, τον επόμενο χρόνο προσδοκώνται επιπλέον μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.

Τα επόμενα χρόνια, οι προοπτικές που διαγράφονται για την ηλιακή ενέργεια είναι πολύ ενθαρρυντικές, δεδομένων και του στόχου που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030, που ανέρχεται στα 6,9 GW εγκατεστημένης ισχύος, περίπου 3,9 GW παραπάνω από την τρέχουσα.

Πηγή:www.profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή