Προτεραιότητα στη σύνδεση με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ εξετάζεται για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με net metering
Μετά την άρση της απαγόρευσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, άρση η οποία αφορά μάλιστα μόνον τους σταθμούς έως 1 MW, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για στήριξη των ίδιων των αγροτών στο να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, κυρίως για χρήση σε αρδευτικά συστήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αγροτικοί φορείς έχουν ζητήσει να αποκτήσουν οι κατ΄επάγγελμα αγρότες (είναι περίπου 300 χιλιάδες ΑΦΜ) προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων τους από τον ΔΕΔΔΗΕ για παροχή όρων σύνδεσης, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει για τις ενεργειακές κοινότητες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το αίτημα αυτό υποστηρίζεται επίσημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και μάλιστα υπάρχει σχετική εισήγηση από την πλατεία Βάθη για να περιληφθεί μια τέτοια πρόβλεψη στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Όχι όμως για φωτοβολταϊκά που θα πουλάνε ρεύμα στο σύστημα, αλλά για αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).
Ούτως ή άλλως υπάρχουν πάντα σκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να «τρέξει» ένα καινούργιο πρόγραμμα για αγροτικά φωτοβολταϊκά. Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας (πρώην τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας) ο οποίος τόνισε την ανάγκη μόνιμης λύσης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μιας λύσης που θα κινείται στη λογική «ο ήλιος στην υπηρεσία του αγρότη».
Ήδη ετοιμάζεται το σχετικό πλαίσιο ώστε με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύεται η κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων και οι αγρότες να μπορούν να μειώσουν τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥπΑΑΤ μελετούν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών με χρηματοδότηση είτε από τραπεζικά ιδρύματα, είτε από κάποιο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ κ.λπ.). Ρόλο στο νέο πρόγραμμα εκτιμάται την ίδια ώρα ότι θα μπροούσε να έχει ακόμα και το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυήσεων.
Πηγή:energypress.gr