Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις προτείνει η ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ για αυστηρότερο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας ρεύματος
Απόφαση για τη γνωμοδότηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέτρων αναμόρφωσης του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της καθολικής υπηρεσίας έλαβε χθες η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες της ΔΕΗ και προμηθευτών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στοιχεία αναφορικά με το πελατολόγιο της καθολικής υπηρεσίας παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης της συγκεκριμένης αγοράς από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή προτείνει να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο παραμονής των πελατών στον πάροχο της καθολικής υπηρεσίας. Αυτό είναι οι τρεις μήνες και στο διάστημα θα πρέπει αφενός να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης τους. Μετά την πάροδο των τριών μηνών οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να έχουν βρει άλλον προμηθευτή. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αφήνουν οφειλές για τη μετακίνηση τους. Είναι υποχρεωμένοι είτε να τις διακανονίσουν είτε να τις αποπληρώσουν.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθορισμένος χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία με αποτέλεσμα συστηματικοί κακοπληρωτές να βρίσκουν πεδίο παράνομης συμπεριφοράς δηλαδή να συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μην τους κόβεται το ρεύμα, εξαιτίας των καθυστερήσεων εκτέλεσης των εντολών αποκοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η δεύτερη αναμόρφωση του πλαισίου που εισηγείται η Αρχή στο ΥΠΕΝ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του τρόπου ανάληψης της υποχρέωσης παροχής καθολικής υπηρεσίας όταν ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος. Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ορίζει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός με απόφαση του ορίζει τα κριτήρια για την επιλογή παρόχου ή παρόχων από τους πέντε μεγαλύτερους στην αγορά με βάση τα φορτία που έχουν δηλώσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί την παροχή της καθολικής υπηρεσίας να την αναλαμβάνουν και οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές με βάση τις οικονομικές τους καταστάσεις ή τα μερίδια της αγοράς. Δηλαδή να μην υπάρχει εναλλαγή και το πελατολόγιο να μοιράζεται στους πέντε με βάση τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Πηγή:energypress.gr