ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι επτά συν ένας τομείς προτάσεων για ενεργειακές συνεργασίες που κομίζουν οι Κινέζοι - Ποιές εταιρείες πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις

11-11-2019

Τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, εγκατάσταση οπτικών ινών πάνω σε δίκτυα, επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, αποθήκευση ενέργειας, joint ventures σε φωτοβολταϊκά, αιολικά ή βιομάζα, είναι οι τομείς με προτάσεις για συνεργασίες που κομίζουν οι Κινέζοι στην ελληνική πλευρά, συν φυσικά την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω και την πώληση τεχνολογικού εξοπλισμού κάθε είδους.

Στην πραγματικότητα, η είδηση θα ήταν σε ποιό τομέα… δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Κινέζοι, καθώς δεν υπάρχει, ούτε μια τεχνολογία, που να μην συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόσκληση συνεργασίας προς ελληνικές εταιρείες.

Το ίδιο κλίμα που εισέπραξε πριν από μια εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ.Στάσσης, αναμένεται να επαναληφθεί και κατά την διήμερη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, που ξεκίνησε χθες, και θα διαρκέσει, ως και αύριο Τρίτη.

Στις αναμενόμενες λοιπόν συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα αναμένεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις τόσο για πώληση κινεζικού εξοπλισμού, όσο και για :

  1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της State Grid στον ΑΔΜΗΕ και είσοδό της στην θυγατρική του "Αριάδνη".

  2. Συνεργασίες πάνω σε κοινές επενδύσεις με την ΔΕΗ καθώς και με άλλους παίκτες σε σειρά τομέων των ΑΠΕ.

  3. Ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ και τους έξυπνους μετρητές. 

  4. Συνεργασίες με την ΔΕΗ για θερμικές μονάδες στο φυσικό αέριο. Το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.

  5. Ενδιαφέρον για τα εναλλακτικά σενάρια μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 σε άλλου τύπου μονάδα, που δεν θα καίει λιγνίτη. Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στο τραπέζι πάρα πολλές ιδέες, αρκετές εκ των οποίων προερχόμενες από κινεζικές εταιρείες, όπως σύνθετες λύσεις, εγκατάσταση στην περιοχή φωτοβολταικών πάνελ, δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου, κ.ό.κ.

  6. Συζητήσεις για επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας.

  7. Ενδιαφέρον για τοποθέτηση οπτικών ινών πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο επενδυτικό φόρουμ της Σαγκάης, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε πραγματοποιήσει πλειάδα συναντήσεων, μεταξύ των άλλων με στελέχη της China Development Bank, της Shanghai Electric, και της China Three Gorges (κατέχει μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis). Στο παιχνίδι λέγεται επίσης ότι διεκδικούν θέση εταιρείες, όπως η China Intellectual Electric Power (φωτοβολταϊκά), η ΖΤΕ (εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών), η CHINT (έξυπνοι μετρητές), κ.ά.

Εννοείται ότι το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο γύρω από ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, και ΑΔΜΗΕ. Τον Ιούλιο του 2018, η China Energy, είχε υπογράψει μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου, που αφορούσε στην πράσινη ενέργεια αλλά και στα λιγνιτικά. Οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος έως 1,5GW και επενδύσεις ύψους έως 3 δισ ευρώ. Επίσης είχαν εκδηλώσει από κοινού ενδιαφέρον στον άγονο τελικά διαγωνισμό που είχε τρέξει η ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση. Σε αυτόν είχε εμφανιστεί και η China Western Power Industrial. Ακόμη παλαιότερα, το 2017, η ΔΕΗ είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για joint ventures στις ΑΠΕ με τον κινεζικό όμιλο Sumec Group. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή