Ουσιαστικές Επαφές και Διεργασίες για την Ενίσχυση της Παρουσίας Ελληνικών Εταιρειών Ενέργειας στην Αίγυπτο
Διευρυμένες συνομιλίες για όλο το φάσμα της ενέργειας είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Μόλλα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum. Εκτός από το φιλόδοξο αυτό έργο καθαυτό και τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τις συνομιλίες των δύο ανδρών απασχόλησε και το ζήτημα της ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην αραβική χώρα. Η ετοιμότητα των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών να προετοιμάσουν το σχετικό έδαφος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, έχει προβεί σε ενδελεχή εξέταση των προοπτικών το ενεργειακού κλάδου της Αιγύπτου, με απώτερο στόχο να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες στις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να απλώσουν το δίκτυ των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή αυτή.
Στη σχετική έκθεση, που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο, τονίζεται ότι αξιόλογες δυνατότητες για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στον αιγυπτιακό ενεργειακό κλάδο υπάρχουν στους τομείς υπεργολαβικής ανάληψης έργων δημιουργίας & εκσυγχρονισμού υποδομών, εξαγωγών ενεργειακού εξοπλισμού, μεταφοράς ελληνικής τεχνογνωσίας, καθώς και συμπράξεων για από κοινού ανάληψη έργων ανάπτυξης υποδομών στον τομέα της ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η έμφαση στις ΑΠΕ απορρέει από το γεγονός ότι η ανάπτυξή τους συνιστά στρατηγικό στόχο της Αιγύπτου, που διαθέτει πλούσιο και ανεκμετάλλευτο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, με το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο να επισημαίνει το σημαντικό ύψος των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ που κατευθύνονται στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Αιγύπτου, και που κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν υπερβαίνουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ελκυστική η προοπτική οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου, να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Προκειμένου να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες που προκύπτουν, οι αναλύσεις του Γραφείου ΟΕΥ στο Κάιρο, συγκλίνουν στην άποψη ότι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ, οι ελληνικοί στόχοι μπορούν να συνοψισθούν στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στη διεκδίκηση συμμετοχής σε κρατικά προγράμματα ανάπτυξης του κλάδου ενέργειας και ενεργειακών έργων. Εκτιμάται ότι υπάρχει αξιόλογη δυνατότητα μεταφοράς ελληνικής τεχνογνωσίας σε τεχνικό και διαχειριστικό επίπεδο για ΑΠΕ και συμβατική ενέργεια, καθώς και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, εκτιμάται ότι σημαντικές ευκαιρίες υφίστανται στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλων για έργα στον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα.
Κατά τις ίδιες αναλύσεις, οι πλέον ευνοϊκές προοπτικές για ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται σε κλάδους υπηρεσιών, όπως μηχανικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και σχεδιασμού, επίβλεψης, διαχείρισης κατασκευαστικών έργων στον κλάδο ενέργειας, αλλά και σε ενεργειακό εξοπλισμό και σε υλικά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι βασικούς στόχους αποτελούν η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε κρατικούς διαγωνισμούς για έρευνα & ανάπτυξη κοιτασμάτων, η εγγραφή σε καταλόγους προμηθευτών του αιγυπτιακού δημοσίου καθώς και η συνεργασία σε δραστηριότητες εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου.
Πηγή:energia.gr