ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γ. Φιντικάκης: Γιατί τα ΕΛΠΕ θέλουν να «πρασινίσουν» το χαρτοφυλάκιό τους

18-02-2020

Στην ανάγκη να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα σε συνδυασμό φυσικά με τις ικανοποιητικές αποδόσεις που συνεπάγονται οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, βρίσκεται η απάντηση στην στρατηγική απόφαση των ΕΛΠΕ να εισέλθουν δυναμικά στην «πράσινη» ενέργεια.

Στόχους σαν αυτούς εξυπηρετεί η χθεσινή υπογραφή εξαγοράς από την γερμανική Juwi, του φωτοβολταϊκού πάρκου λίγο έξω από την Κοζάνη, ύψους 130 εκατ ευρώ και συνολικής ισχύος 204 μεγαβάτ, του μεγαλύτερου υπό κατασκευή σήμερα στην Ελλάδα και 4ου στην Ευρώπη, κίνηση που θα συνοδευτεί και από επόμενες μέσα στο προσεχές διάστημα.

Σε μια συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και στην διύλιση, η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ αποτελεί βασικό στόχο για όλους τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, όπως τα ΕΛΠΕ, τα οποία μέχρι πρότινος είχαν μηδαμινή παρουσία στον συγκεκριμένο χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας ως ποσοστό επί των 600-800 εκατ ευρώ της ετήσιας λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσε τα …. 2 εκατ ευρώ. “Συζητήσαμε το καλοκαίρι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, ότι αν σε έξι μήνες από σήμερα δεν μπορούμε να μπούμε δυνατά στην αγορά των ΑΠΕ με ένα ουσιαστικό πρόσημο, τότε καλύτερα να μην το δοκιμάσουμε καθόλου”, ανέφερε χθες κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς του φωτοβολταϊκού, ο διευθύνων σύμβουλος Αν.Σιάμισιης.

Το mega φωτοβολταϊκό που εξαγόρασαν τα ΕΛΠΕ από την γερμανική Juwi, θα εκτοξεύσει στα 20 εκατ ευρώ την συμμετοχή των ΑΠΕ στα ΕΒITDA, με στόχο το νούμερο να διπλασιαστεί μέσα από επόμενες κινήσεις. Τέτοιες προυποθέτουν επενδύσεις 50 εκατ ευρώ και άνω, προκειμένου να πιάσουν τα ΕΛΠΕ τον στόχο που έχουν θέσει, δηλαδή της μείωσης κατά 50% στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέχρι το 2020. “Αν δεν το κάνουμε θα έχουμε στο μέλλον ως εταιρεία μικρότερη σημασία”, ανέφερε ο κ, Σιάμισιης.

Στην λογική αυτή η εταιρεία προτίθεται να αναπτύξει 300 μεγαβάτ ΑΠΕ μέχρι το 2021 και 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025, είτε αναπτύσσοντας δικά της πάρκα, είτε μέσα από εξαγορές έργων, όπως αυτή που υπεγράφη χθες. Κάποια απ’ αυτά θα υλοποιηθούν με τον ίδιο πάρτνερ, δηλαδή με την Juwi, όπως τα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα έργα ισχύος 270 MW για τα οποία οι Γερμανοί έχουν υποβάλει αιτήσεις στην ΡΑΕ από το 2018, χωρίς ακόμη να έχουν πάρει άδεια παραγωγής. Όσο για την Juwi κάνει ένα ετήσιο τζίρο 3,9 δισ ευρώ σε ΑΠΕ, μέσω θυγατρικών σε 17 χώρες.

Ποια είναι τα 8 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη

Στο δια ταύτα το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει 500 χιλιάδες φωτοβολταϊκά πλαίσια που θα καλύψουν μια έκταση 4.000 στρεμμάτων στην Κοζάνη, παράγοντας ενέργεια ίση με τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών και οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών του ομίλου της τάξης του 10%.

Το έργο μπορεί σήμερα να φιγουράρει στην 4η θέση πανευρωπαϊκά από πλευράς ισχύος, ωστόσο είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός και η έκρηξη επενδύσεων στο χώρο της ηλιακής ενέργειας, που δεν θα κρατήσει για πολύ αυτό τον τίτλο.

Σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη , είναι το Francisco Pizarro Plant στην Ισπανία, και όταν θα ολοκληρωθεί, θα έχει μια δυναμικότητα 590 MW, αποτελούμενο από 1,7 εκατομμύρια ηλιακά πάνελ και καλύπτοντας έκταση πάνω από 1.300 εκτάρια. Θα παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 375.000 ατόμων και κατά την κατασκευή του θα δώσει δουλειά σε 1.000 εργαζόμενους. Είναι επένδυση ύψους 300 εκατ ευρώ και αναπτύσσεται από την ισπανική Iberdrola.

Δεύτερο κατά σειρά από πλευράς μεγέθους είναι το Cestas Solar Farm, στο Μπορντό της Γαλλίας, που λειτουργεί ήδη από το 2015 και έχει ισχύ 300 MW, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 300.000 νοικοκυριών. Καλύπτει μια έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κόστισε συνολικά 360 εκατ ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Nikopol Solar Power Plant, στην Ουκρανία, ύψους 230 εκατ ευρώ, με ισχύ 246 MW και αποτελεί τμήμα του στρατηγικού στόχου της χώρας για συνολικά "πράσινα" έργα ισχύος 5GW, προκειμένου να μειωθούν κατά 40% οι εκπομπές ρύπων. Στόχος είναι να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.

Το τέταρτο είναι αυτό των ΕΛΠΕ, ενώ στην 5η και 6η θέση βρίσκουμε δύο ισπανικά πάρκα, το Andasol Solar Power Station και το Extresol Solar Power Station (έκαστο 150 MW και αξίας επένδυσης 300 εκατ ευρώ), στην 7η το Neuhardenberg Solar Park, στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας (145 MW) και στην 8η το Arnedo Solar Plant στην Ισπανία (34 MW, 181 εκατ).

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή