ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αιολικός παραγωγός των ΗΠΑ - Ποια είναι η Invenergy που ανοίγει γραφεία στην Αθήνα - Τι επενδύσεις δρομολογεί

14-01-2020

Ενας από τους έξι μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, και ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικών στη Βόρεια Αμερική, ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, και να επενδύσει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Πρόκειται για την Invenergy, έναν διεθνοποιημένο παίκτη, με παρουσία σε ΗΠΑ, Μεξικό, Λ.Αμερική, Ιαπωνία, Βρετανία, Πολωνία, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει αναπτύξει συνολικά 150 έργα, ισχύος 24.100 MW, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 4,77 εκατομμυρίων σπιτιών.

Το energypress είχε προαναγγείλλει την εξέλιξη (βλέπε εδώ και εδώ).

Η αμερικανική εταιρεία που έχει έδρα το Σικάγο, και διατηρούσε στο παρελθόν γραφείο στην Αθήνα, αλλά το έκλεισε καθώς δεν υπήρχε δραστηριότητα, απασχολεί παγκοσμίως 950 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει ένα σύνθετο portfolio, από αιολικά, και φωτοβολταϊκά, έως μονάδες φυσικού αερίου, και αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία.

Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα της, η Invenergy αναφέρει ότι αναζητά διευθυντικό στέλεχος στο τομέα της Διεθνούς Ανάπτυξης, με μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη σύμβαση, που θα εδρεύει στα γραφεία της στην Αθήνα, και με καθήκοντα μεταξύ άλλων “την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου, κυρίως στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας παράλληλα την επιχειρηματική ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές”.

Επίσης στα καθήκοντα του στελέχους αυτού θα είναι “η υποστήριξη των αδειοδοτικών προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών ή και υφιστάμενων έργων, μαζί πάντα με την αναζήτηση νέων αγορών”.

Η ομογένεια, και ο Πάιατ

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας, χωρίς όμως να την κατονομάσει, είχε προαναγγείλει προ ημερών ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης, που στον απόηχο της επίσκεψής του με τον Πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι επίκειται η άφιξη στην Ελλάδα, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ, που ενδιαφέρεται και για τη κατασκευή μπαταριών.

Στην απόφαση της εταιρείας να επανακάμψει στην Ελλάδα, λέγεται ότι έπαιξε μεταξύ άλλων ρόλο, στέλεχος ομογενειακής οργάνωσης με έδρα το Σικάγο, του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που τυγχάνει να είναι και στέλεχος της Invenergy. Επίσης σημαντική λέγεται ότι ήταν και η συμβολή του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και είχε επισκεφτεί στο παρελθόν την έδρα της εταιρείας, ενώ είχε αναφερθεί σε αυτήν αρκετές φορές, όπως σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τον Ιανουάριο του 2019. 

Τη τελευταία διετία στελέχη της εταιρείας ταξίδεψαν στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν με κυβερνητικά στελέχη, ενώ μετά τις εκλογές, έλαβαν μέρος στις συναντήσεις που είχαν με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης. Στελέχη της εταιρείας ήταν ανάμεσα και στους εκπροσώπους 22 αμερικανικών εταιρειών με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Πρωθυπουργός.

Οι μέτοχοι

Η Invenergy ιδρύθηκε το 2001 μετά από την πώληση της SkyGen Energy στην Calpine Corporation από τον βετεράνο της ενέργειας Michael Polsky, ο οποίος είναι και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σημειο καμπής για τη τελευταία υπήρξε η απόφαση του συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά (Caisse), να επενδύσει 500 εκατ δολάρια στο χαρτοφυλάκιο των αιολικών της πάρκων. Σήμερα οι Καναδοί ελέγχουν το 52,4% της Invenergy Renewables, ωστόσο η εκείνη διατηρεί τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Το 2017, η Invenergy, από κοινού με τον εταίρο της GE Renewable Energy, είχαν ανακοινώσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, (Wind Catcher Energy Project), ωστόσο ένα χρόνο μετά το project εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν έτυχε της υποστήριξης από σειρά κρατικών φορεών.

Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Σικάγο, ενώ διατηρεί γραφεία και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ (Ντένβερ), καθώς επίσης στη πρωτεύουσα του Μεξικού, στο Τόκιο, και στη Βαρσοβία.

Το χαρτοφυλάκιο των έργων

Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση για το 2018, η χρονιά για την Invenergy έκλεισε με ένα χαρτοφυλάκιο έργων, σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 21.788 MW, καταγράφοντας αύξηση 25% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Εξ αυτών, τα 13.270 MW αφορούσαν σε επενδύσεις σε λειτουργία, επιτυγχάνοντας αύξηση 27% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Το ίδιο έτος προσέθεσε 2.539 MW φωτοβολταϊκών στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ επένδυσε συνολικά 3,1 δισ δολάρια σε ενεργειακά έργα κάθε είδους, υποστηρίζοντας κοντά στις 3.600 θέσεις εργασίας κυρίως σε αγροτικές περιοχές.

Σταχυολογώντας κάποιες από τις επιδόσεις της αμερικανικής εταιρείας πάντα για το 2018, επισημαίνεται ότι αυτή ρευματοδότησε 2,8 εκατομμύρια σπίτια, καθώς και ότι οι επενδύσεις της σε ΑΠΕ είχαν σαν αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 14 εκατ. τόνοι CO2, ποσότητα που ισούται με τη φύτευση 300 εκατ δέντρων ή με την διακοπή κυκλοφορίας 500.000 αυτοκινήτων.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή