Μέσα στο Σεπτέμβριο οι προτάσεις της ΡΑΕ για την απλοποίηση έκδοσης αδειών παραγωγής στις ΑΠΕ
Σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο που έχει προσλάβει για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας του ολοκληρωμένου πακέτου προτάσεων που θα υποβάλλει στο ΥΠΕΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ σε ότι την αφορά. Δηλαδή κατά κύριο λόγο για την έκδοση Αδειών Παραγωγής.
Το πακέτο των προτάσεων θα αφορά, τόσο την αλλαγή του σχετικού κανονισμού (χρειάζεται Υπουργική Απόφαση), όσο και τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο.
Παράλληλα, ως γνωστόν, προχωράει και το ΥΠΕΝ στην επεξεργασία ενός σύγχρονου σχεδίου για το καθεστώς εγκατάστασης ΑΠΕ (στα υπόλοιπα θέματα αδειοδότησης, το χωροταξικό κ.λπ.), το οποίο προφανώς θα είναι έτοιμο αργότερα. Δεν είναι γνωστό εάν το ΥΠΕΝ θα προτιμήσει να προωθήσει άμεσα τις αλλαγές που θα προτείνει η ΡΑΕ προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η Αρχή από τις χιλιάδες αιτήσεις που περιμένουν απάντηση ή αν θα περιμένει να εντάξει και αυτές τις αλλαγές στο συνολικό νέο σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος έκδοσης των αδειών παραγωγής όπου οι επενδυτές αφενός θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους και αφετέρου θα παρακολουθούν on line την πορεία της σε κάθε στάδιο. Κάτι τέτοιο φυσικά προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ εξετάζουν διεξοδικά το υφιστάμενο καθεστώς, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν αλλαγές, (στο πλαίσιο πάντα του πλαισίου προστασίας αγαθών όπως το περιβάλλον) τόσο στον κανονισμό, όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Οι αλλαγές που θα κριθεί ότι μπορούν να γίνουν στο νόμο θα αποτελέσουν εισήγηση προς το ΥΠΕΝ.
Δύο είναι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με κύκλους της Αρχής. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός του χρόνου έκδοσης της άδειας παραγωγής, που σήμερα μπορεί να φτάσει τα δύο και δυόμιση χρόνια και ο δεύτερος στόχος στην αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Πηγή:energypress.gr