Νέο Business plan και επενδύσεις 7.3 δις μέχρι το 2024 η απάντηση της ιταλικής Terna στην εποχή του Green Deal
Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να κινηθούν οι επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας Terna στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσα στην επόμενη πενταετία, στα πλαίσια των προσπαθειών να καλυφθούν η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς, και οι στόχοι για το κλίμα.
Ειδικότερα, στο νέο business plan, η Terna προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 20%, φτάνοντας τα 7.3 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2024.
Ένα business plan κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του «Green Deal»
Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα δαπανηθεί για την βελτιστοποίηση του εθνικού δικτύου και για την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων, καθιστώντας, έτσι την Ιταλία ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο.
«Η νέα χρηματοδοτική μας δέσμευση είναι ένα νέο ρεκόρ επενδύσεων σε συμμόρφωση με την Νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την στρατηγική απανθρακοποίησης της Ιταλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας Luigi Ferraris.
«Σηματωρός» το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει διείσδυσης των ΑΠΕ
Να θυμίσουμε ότι η Ιταλία σχεδιάζει να αποσύρει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα μέχρι το 2025, ενώ, στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο 55% μέχρι το 2030, από 35% το 2018. Όπως υπογραμμίζεται από εκπροσώπους της αγοράς, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει επεκτάσεις δικτύου προς αύξηση της προσβασιμότητας σε καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς, και υποδομές απαθήκευσης. Ταυτόχρονα, χρειάζονται νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην κατηγορία της υψηλής τάσης προς την καλύτερη διασύνδεση γεωγραφικών περιοχών της χώρας, όπως είναι τα νησιά.
Η οικονομική διάσταση του νέου business plan
Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος του νέου business plan, η Terna προβλέπει μεγαλύτερη απόδοση για τους μετόχους, δεσμευόμενη για ετήσιο ποσοστό αύξησης των μερισμάτων 8% το 2022.
Ανάλογες εκτιμήσεις διακρίνουν και τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, όπου, τα έσοδα θα αυξάνουν ετησίως 5% κατά την εξεταζόμενη περίοδο, φτάνοντας τα 2.94 δισεκατομμύρια, υψηλότερα από τα 2.29 δις ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, τα βασικά κέρδη θα σημειώσουν αύξηση μεγαλύτερη του 4% ετησίως, φτάνοντας τα 2.17 δις ευρώ, έναντι 1.74 δις ευρώ το 2019.
Επιπρόσθετα, η Terna εκτιμάει πως η ρυθμιζόμενη περιουσιακή της βάση θα αυξηθεί 5% ετησίως, φτάνοντας τα 19.7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις περισσότερες εισροές να προέρχονται από ρυθμιζόμενα έσοδα ως απόρροια έργων και δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν στη βελτίωση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε την εκτίμηση της IEA για αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια έως και 60%, μέχρι το 2040, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση του 2019 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας «World Energy Outlook 2019».
Ο διεθνής «βραχίονας» του business plan
Σημειωτέον δε, πως το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αν και κύρια προσανατολίζεται στο εγχώριο δίκτυο, ωστόσο, δεν λείπουν οι διεθνείς δραστηριότητες, όπως τα αντίστοιχα «χαρτοφυλάκια» σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Περού, καθώς και η διαρκής αναζήτηση για τυχόν ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, να αναφερθεί ότι η γνωστή – στο ελληνικό ενεργειακό περιβάλλον – κινέζικη εταιρεία State Grid είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Ιταλού διαχειριστή, όταν στη πρώτη θέση είναι το κρατικό ταμείο Cassa Depositi e Prestiti.
Πηγή:energypress.gr