ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πικραμμένος: Σκοπεύουμε να σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς

14-11-2019

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μετείχε μαζί με τον Κριστιάν Εντσαϊ, πρωθυπουργό της Μαδαγασκάρης -χώρας που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή- σε συζήτηση (πάνελ) με θεματικό τίτλο: «Διάλογος των Ηπείρων για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική Αλλαγή». Οι αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αποτελούν και κατά τους διοργανωτές του Φόρουμ μια από τις σημαντικότερες απειλές για την διατήρηση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Ο κ. Πικραμμένος ανέπτυξε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Την ελληνική πρωτοβουλία στηρίζουν ήδη ο Ο.Η.Ε., η ΟΥΝΕΣΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και περισσότερες από 60 χώρες- μέλη του Ο.Η.Ε.

Η ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου στο Παρίσι:

«Είναι τιμή και ευλογία για μένα να είμαι εδώ σε μια τόσο ευνοϊκή συγκυρία. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη που συγκεντρώνει εκπροσώπους των κρατών, της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας, το φιλόδοξο πολιτικό όραμα του Προέδρου Mακρόν, διατηρεί μια πρακτική προσέγγιση που εκδηλώνεται εδώ με εμβληματικό τρόπο: βασίζεται στην ιδέα ότι ο πολύτιμος στόχος της ειρήνης επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά όταν επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα στις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των λαών.

Αυτές οι ανάγκες, όπως γνωρίζουμε καλά, συνδέονται στενά με τις συνθήκες διαβίωσης των ενδιαφερομένων και την ποιότητα του περιβάλλοντος τους.

Σύμβαση των Παρισίων (ΗΕ) - Ατζέντα 2030

Ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού όσο και της επίτευξης των στόχων της ατζέντας του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ.

Θυμίζω μόνο εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε πρόσφατα, στο σχέδιο ψηφίσματος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για το 2020, ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει πιο κοντά στην εκπλήρωση των πολιτικών δεσμεύσεων που έχουν τεθεί για αυτή την περίοδο. , συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης του κλιματικού στόχου της ΕΕ ".

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής εγκρίνοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία του κλίματος.

Τούτου λεχθέντος, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά όλους τους στόχους της ΕΕ για το έτος 2030 και το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό όραμα για μια οικονομία ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050.

Υποστηρίζουμε επίσης τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για μια δίκαιη μετάβαση για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Πολιτικές για το περιβάλλον

Η Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό έχει επιτύχει τους στόχους του 2020 για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η κυβέρνησή μας βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα με πιο φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς μέχρι το έτος 2028.

Εκτός από τη μετάβαση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας κατά 100%, οι εθνικοί στόχοι περιλαμβάνουν επίσης την εξάλειψη της χρήσης πλαστικών καταναλωτικών προϊόντων μίας χρήσης έως το έτος 2021.

Ειδικότερα, το περιβαλλοντικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση βασίζεται σε εννέα πυλώνες:

- Κατάργηση του λιγνίτη

- Επέκταση της πράσινης ενέργειας

- Εφαρμογή εξοικονόμησης ενέργειας

- Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων

- Ηλεκτρική σύνδεση των ελληνικών νησιών με υποβρύχιο καλώδιο

- Ηλεκτροκίνηση

- Μείωση της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα

- Προστασία της βιοποικιλότητας

- Προστασία της δασικής κληρονομιάς

Κρατικό Συμβούλιο - Νομολογία για πράσινη ενέργεια

Ως πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Επικρατείας, είμαι πολύ περήφανος για τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που διευκολύνει την επέκταση της πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Όταν η διοίκηση επιτρέπει την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές (κορυφογραμμές, ακτές, δασικές εκτάσεις κ.λπ.) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος,οι προσφεύγοντες αναδεικνύουν το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ προστασίας περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπενθυμίζει:

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κατ 'εξοχήν πηγές ενέργειας που σέβονται το περιβάλλον και επομένως οικολογικού χαρακτήρα.

Παρά τους κινδύνους που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης ·

Η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, δεδομένου ότι αποσκοπεί κυρίως στην προστασία της φύσης ·

Επιπλέον, η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα που απορρέει από τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ·

Κατά την έννοια των διατάξεων που επιτρέπουν την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις προστατευόμενες περιοχές η ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να περιορίζεται στον ελάχιστο απαραίτητο χώρο για την βιωσιμότητα της εγκατάστασης».

Προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος

Δεδομένων των σημερινών προβλέψεων για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Μεσόγειο και ειδικότερα στις παράκτιες περιφέρειες, η προστασία του κλίματος αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την έγκριση της εθνικής μας στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο, καταρτίζονται λεπτομερή σχέδια δράσης και σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα συνεργάζεται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την υιοθέτηση ορθών πρακτικών και για την ανάπτυξη διαδικασιών κοινής περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Πρωτοβουλία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί βαθύτατα για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει τη δράση παγκοσμίως, για το θέμα αυτό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που διοργανώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη από τον γενικό γραμματέα A. Guterres, η Ελλάδα υπέβαλε από κοινού με την UNESCO και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό πρόταση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Μέχρι σήμερα, η πρόταση αυτή έχει επίσης υποστηριχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα Ηνωμένα Έθνη και περισσότερες από 60 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια υψηλού επιπέδου συνάντηση προγραμματισμένη για το 2020.

Η συνάντηση στοχεύει στην υιοθέτηση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μιας διεθνούς διακήρυξης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, η οποία θα βασίζεται στα συμπεράσματα του επιστημονικού συμποσίου στην Αθήνα του περασμένου Ιούνιου.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να συνεργαστούμε καλά από αυτή την άποψη, αφού όλοι συμφωνούμε τουλάχιστον στα ακόλουθα δύο σημεία:

Δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοηθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την ανθρώπινη αλλά και την αμέλεια.

Θέλουμε να δώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα καλύτερο μέλλον. Παραμένω αισιόδοξος.

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή