ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Έργα 300-400 ΜW “βάζει” για αρχή η ΔΕΗ στο joint venture με την RWE - Projects θα εισφέρουν και οι Γερμανοί

10-03-2020

Συνεισφορά έργων συνολικής ισχύος 300-400 MW, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, προτίθεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” να κάνει η ΔΕΗ στο κοινοπρακτικό σχήμα που εξετάζει να συστήσει με την RWE.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη χθες στο Βερολίνο, έργα στο joint venture θα εντάξουν και οι Γερμανοί τα οποία και πρόκειται να βρουν, αγοράζοντας είτε άδειες, είτε έτοιμα ανά την Ελλάδα πάρκα, διαδικασία που λογικά θα ξεκινήσει σύντομα.

Αναφορικά με τα projects που θα εισφέρει η ΔΕΗ, τα οποία στην πορεία μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, συγκαταλέγονται κάποια από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗΑΝ αλλά και τμήμα των νέων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW που σχεδιάζει να αναπτύξει μελλοντικά στα λιγνιτικά πεδία της Δ.Μακεδονίας.

Εξαιρείται από το joint venture το πρώτο mega φωτοβολταϊκό, ισχύος 230 MW, που ήδη δρομολογεί η ΔΕΗΑΝ με σκοπό να το αναπτύξει μόνη της και το οποίο απαρτίζεται από τρία “σκέλη” : Ένα πάρκο ισχύος 15 MW που έχει ήδη προκηρυχθεί για κατασκευή (έχει πάρει τιμή, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό της ΡΑΕ), ένα των επίσης 15 MW που προκηρύχθηκε για κατασκευή την προηγούμενη εβδομάδα (επίσης έχει πάρει τιμή συμμετέχοντας σε διαγωνισμό της ΡΑΕ) και ένα πολύ μεγάλο, των 200 MW, του οποίου η προκήρυξη για την κατασκευή τοποθετείται μέχρι το καλοκαίρι.

Η συνεργασία για κάθε ένα από τα παραπάνω έργα με την RWE, όπως επίσης εκείνες με την EDP και την Masdar, καθώς και όλες όσες έπονται, θα αναπτυχθούν μέσα από SPVs στην λογική του 51%-49%, με ρήτρα ωστόσο ότι η ΔΕΗ θα διατηρεί το δικαίωμα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Όρος που υπαγορεύεται από το σκεπτικό ότι στόχος της ΔΕΗ είναι σε βάθος χρόνου να έχει μετατραπεί σε μια εταιρεία προσανατολισμένη πλήρως προς τις ΑΠΕ. Ένας τέτοιος σκοπός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας απαρτίζουν δεκάδες συνεργασίες όπου σε όλες αυτή θα έχει μειοψηφικό ποσοστό, για παράδειγμα 49%. Στην λογική αυτή, έτσι όπως θα αναπτύξει μόνη της το πρώτο mega φωτοβολταϊκό στην Πτολεμαΐδα, κατά τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και με άλλα projects, τα οποία θα ξεφεύγουν από την διακηρυγμένη λογική των SPV’s με ιδιώτες επενδυτές.

Έως σήμερα η ΔΕΗΑΝ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της έτοιμα 150 MW έργων ΑΠΕ, επιπλέον 100 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν ακόμη 280 MW, μέρος των οποίων είναι και το πρώτο μεγάλο πάρκο της Πτολεμαΐδας. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται εντός 24-36 μηνών. Επίσης τους επόμενους μήνες ακολουθούν άλλες δύο προκηρύξεις για φωτοβολταϊκά, μια για “πακέτο” 39 MW και μια για 11 MW. Η στόχευση είναι να φτάσει σύντομα στα 540 MW έργων σε λειτουργία ή κατασκευή, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ελληνική αγορά. 

Σημειωτέον ότι το δεύτερο σκέλος του MoU, αυτό που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους Γερμανούς για την απολιγνιτοποίηση, αποσκοπεί στο να αντληθεί εμπειρία από τα όσα πέτυχε ή δεν πέτυχε η RWE κατά τις δικές της προσπάθειες ανάπλασης ολόκληρων περιοχών, όπου μεταξύ άλλων κατάφερε να δημιουργήσει λίμνες και δασικές εκτάσεις σε πρώην ανθρακικά πεδία σε διάφορα σημεία ανά την Γερμανία.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή